logo F1live.cz

Mercedes by mi mohl poslat drobnou prémii, žertuje Norris na účet kontaktu s Pérezem

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Incident, který měl obrovský dopad na boj o celkové druhé místo Poháru konstruktérů. Ať už byl pětisekundový trest pro Sergia Péreze zasloužený nebo ne, Mexičan rozhodně mohl udělat více, aby se kontaktu vyhnul. Kdyby byl o trochu rozumnější, Ferrari by obsadilo celkové druhé místo. Těší se však Mercedes, který je zároveň dodavatelem motorů McLarenu, což přimělo Landa Norrise trochu si na toto téma zavtipkovat.

Britský závodník po posledním závodě sezóny nerozuměl, jak mohlo ke kontaktu vůbec dojít. Péreze prý pustil dopředu a ani trochu se nebránil, ale Mexičan se i tak snažil úplně zbytečně vytlačit soupeře z trati. Byl trest až příliš? Možná. Ale proč měl Pérez potřebu chovat se takto agresivně, když byl manévr vlastně už úspěšně dokončen?

„Ten incident nijak nezměnil konečný výsledek mého závodu,“ konstatoval pro Channel 4 Lando Norris. „Ve skutečnosti to ale pomohlo Mercedesu k celkovému druhému místu v Poháru konstruktérů. Mohou mi za to poděkovat a také poslat drobnou prémii!“

I když Lando žertoval, faktem zůstává, že nebýt toho kontaktu, Ferrari by určitě skončilo druhé. Pérez by totiž nestihl Leclerca ani dohnat, natož předjet. Mercedes ještě mohl zachránit Lewis Hamilton, ale jeho závěrečný pokus o předjetí Júkiho Cunody skončil fiaskem.

Norris se přitom po závodě divil, jak vůbec mohlo dojít k kontaktu mezi ním a pilotem Red Bullu. „Udělal jsem vše, co jsem mohl. Nechal jsem mu na levé straně hromadu místa, ale on mě trefil a dostal trest, který si jednoduše zasloužil,“ konstatoval Lando.

Na celou situaci se zblízka podíval i David Coulthard, který právě pro Channel 4 pracuje. Ani zkušený Skot nerozuměl, jak se něco takového mohlo stát. I když výslovně neřekl, zda byl trest zasloužený, podle jeho slov se kontaktu rozhodně dalo vyhnout. „Udělal to dosti nešikovně. Checo dokonal svůj manévr, nebyl příliš agresivní na brzdách, zatočil a trochu na Landa zatlačil,“ říká bývalý pilot McLarenu.

Nevěděl ani, co vlastně Pérez dělal. „Upřímně, nemohu na to odpovědět, protože to nedává smysl. Bylo to nešikovné a určitě to byla jeho chyba. Ta pětisekundová penalizace asi podráždí Red Bull, protože Mercedes se takto posunul na druhé místo, což je pravděpodobně jejich největší soupeř směrem do budoucna,“ řekl Coulthard.