logo F1live.cz

Dotáhne se Ferrari a Mercedes na Red Bull? Ani náhodou, předpovídá Jordan

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 1. 2024

Ze strany Red Bullu neustále posloucháme, jak se na tým z Milton Keynes soupeři už už dotáhnou. Náskok rakouského celku na konkurenty je však i nadále propastný. Eddie Jordan se domnívá, že se v tomto ohledu nic nezmění ani v roce 2024. Podle Ira je šance, že Ferrari či Mercedes smažou ztrátu na „malinovkáře“ doslova a dopismena nulová.

Red Bull předváděl v uplynulé sezóně výkony jako z jiné galaxie. Z 22-ti GP ovládl až 21, a to většinou zásluhou Maxe Verstappena. V té nadcházející si podle Eddieho Jordana bude počínat obdobně – akorát těch vítězství si připíše na konto zřejmě o něco méně.

„Piloti Red Bullu by měly v příštím roce skončit na prvním a druhém místě v šampionátu jezdců a stejně tak získat Pohár konstruktérů,“ vyslovil se 75letý rodák z Dublinu v podcastu Formula For Success. „Podaří se ale Maxovi vyhrát 20 velkých cen a zlepšit se ve srovnání s loňským rokem? Domnívám se, že ne. Když nedochází k velkým změnám v pravidlech – což je případ nadcházející sezóny-, pole má tendenci se přibližovat.“

Zatímco Jordan očekává, že se náskok Red Bullu zmenší jen nepatrně, druhý účastník podcastu David Coulthard se domnívá, že jak Ferrari, tak Mercedes se na Rakušany minimálně dotáhnou. Ir však trvá na svém a Skotovi odkazuje: „Ferrari a Mercedes jsou prostě bez šance.“

„A to proto, že Red Bull při stavbě auta disponuje někým, jako je Adrian Newey a jeho tým. Klobouk dolů před tím, co se jim podařilo, protože tento úspěch (loňskou dominanci, pozn. red.) už možná nikdo nikdy nepřekoná. Za 20 nebo 30 let se podíváte zpět a řeknete si: ´Nedá se to ani jen porovnat s tím, k čemu došlo v roce 2023.´”

Jordana také utvrzuje v tom, že si Red Bull zachová hegemonii, pohled na Adriana Neweyho. Brit se jeví být ve velké psychické pohodě, což je prý předzvěstí toho, že „červené býky“ čeká úspěšná sezóna.

„Můj cyklistický parťák Adrian Newey mi za poslední pololetí řekl, že se drží v pozadí. Nezúčastnil se závodu v Abú Dhabí, protože dával dohromady poslední kousky skládačky příštího Red Bullu – a víte, jaký je Adrian. I když toho mnoho navenek neprozrazuje, podle chůze a řeči si umíte domyslet, že je pro současné postavení Red Bullu v naprosté pohodě.“

„Jsem si jist, že některé týmy se časem k Red Bullu přiblíží, ale stejně tak i Red Bullu se bude zlepšovat i nadále. Podle mého názoru se týmy připravily o možnost dotáhnout se na Red Bull v posledním pololetí, protože se hašteřily a házely si navzájem polena pod nohy. Také došlo k velké bitvě mezi Mercedesem a Ferrari (o druhé místo v Poháru konstruktérů, pozn. red.), díky čemuž získal Red Bull čas na zdokonalení auta pro rok 2024,“ zakončil Jordan.

Související zprávy