logo F1live.cz

Coulthard vzpomína na jednání s Ferrari: Nabídli mi smlouvu týmové dvojky

David Coulthard
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Mohl se David Coulthard stát týmovým kolegou Michaela Schumachera ve Ferrari? Mohl. Skotský závodník však odmítl přijmout velmi specifické klauzule ve smlouvě s italským týmem, které upřednostňovaly týmovou jedničku na jeho úkor. David se proto rozhodl zůstat v McLarenu, jehož šéf Ron Dennis mu zaručoval právo stejného zacházení.

Coulthard v minulosti už víckrát vzpomínal na svá jednání s Ferrari. Během dlouhé a bohaté kariéry zažil mnohé. Dlouhá léta zůstal věrný McLarenu, s nímž odjel až 150 velkých cen, což je dodnes rekord týmu, který drží před Jensenem Buttonem a Mikem Häkkinenem. Během svého působení ve Wokingu však komunikoval i s konkurencí a ve svém podcastu Formula For Success dostal od svého kolegy Eddieho Jordana otázku, zda jednal i s dalšími týmy.

„Ano. Setkal jsem se s Jeanem Todtem v jeho pařížském bytě, abychom probrali možný přestup do Ferrari,“ vzpomíná Coulthard, kterému však bylo rychle jasné, že nabízená smlouva mu negarantuje stejné zacházení s potenciálním týmovým kolegou Michaelem Schumacherem.

„Pamatuji si, že nabízená smlouva byla v podstatě smlouvou určenou pro týmovou dvojku. Ať si teď při pohledu na mou kariéru myslíte cokoli, tehdy jsem stále cítil, že chci podepsat jen takovou smlouvu, která mi zaručuje právo stejného zacházení s týmovým kolegou. V podstatě to znamenalo, že kdybych jel na čtvrtém místě a on na pátém, musím ho pustit před sebe. Stejně to platilo pro případ, že vedu závod. Něco takového jsem nemohl podepsat,“ řekl Coulthard.

„Všechna čest Ronu Dennisovi a McLarenu. Vždy mi nabídli smlouvu, která mi zaručovala právo stejného zacházení a rovnost příležitostí. I když jsem měl ve smlouvě klauzuli, že vždy musím poslechnout pokyny šéfa týmu, ať už to bylo za jakýchkoli okolností, většinou jsem dostal férovou a stejnou příležitost, abych se prosadil a snažil se co nejvíce rozvíjet své schopnosti,“ říká Coulthard.

Ten na závěr své odpovědi dodal, že s nikým dalším už nemluvil. Je pravda, že v té době patřily mezi top týmy v podstatě jen Ferrari, McLaren a Williams. Posledně jmenovaný tým David opustil po sezóně 1995, aby přijal mnohem lukrativnější nabídku od Rona Dennise. „Ferrari bylo opravdu jediným týmem, s nímž jsem během devíti let v McLarenu mluvil,“ dodal na závěr Coulthard.

Související zprávy