logo F1live.cz

Hamilton: Kubica je jedním z nejtalentovanějších jezdců, jakým jsem kdy čelil

Robert Kubica
© Wikimedia Commons
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 2. 2024

Lewis Hamilton čelil během dlouhé kariéry mnoha kvalitním soupeřům, ale jen špetce z nich věnoval taková slova chvály, jako Robertu Kubicovi. Přestože po boku Poláka závodil ve Formuli 1 pouze několik sezón, ho označil za jednoho z nejtalentovanějších závodníků, jakým kdy čelil.

Mimořádně talentovaný závodník, kterého potkala dávka smůly – nějak tak bychom mohli popsat Roberta Kubicu. Polák měl našlápnuto za slibnou kariérou, až jednoho dne havaroval na závodech rallye a téměř přišel o život. Z těžkých zranění se nakonec sice zotavil, ale pro omezenou hybnost pravé ruky přišel o sedačku ve Formuli 1.

Přestože v F1 strávil jen několik let, zanechal za sebou nesmazatelnou stopu. Jak jinak by se pak dala vysvětlit slova sedminásobného šampiona plná obdivu a respektu?

„Roberta znám ze všech závodníků nejdéle, protože jsme spolu začali závodit v motokárách už v roce 1998. Z mého pohledu je jedním z nejtalentovanějších závodníků, proti kterým jsem kdy soutěžil,“ řekl na adresu Kubicu Lewis Hamilton.

„Už ze začátku jsem věděl, že je nesmírně talentovaný. Domnívám se však, že nejpozoruhodnější je na něm jeho síla a odhodlání, které prokázal tím, že se dokázal popasovat s následky incidentu, který utrpěl,“ nechal se slyšet pilot Mercedesu pro Mirror.

„Jen málokdo dokáže překonat takové okolnosti, vrátit se zpět k soutěžení a bojovat proti ostatním, kteří nejsou ničím limitováni jako on. Nedá se to sice porovnat s působením v F1, když byl součástí konkurenceschopného týmu, ale myslím si, že se mu v uplynulém roce (když se těšil ze tří vítězství ve WEC, pozn. red.) dařilo nesmírně dobře,“ zakončil Hamilton.

Související zprávy