logo F1live.cz

Mercedes vzejde z celé situace kolem Hamiltona silnější, domníva se Vowles

Archive number: M409185
© 2023 Abu Dhabi Grand Prix, Saturday – Steve Etherington
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 2. 2024

Mercedes přijde po skončení sezóny 2024 o jeden ze svých nejjagavějších klenotů – Lewise Hamiltona. Brit se totiž na sklonku kariéry rozhodl kývnout na nabídku Ferrari a po dlouhých dvanácti letech změnit působiště. Jak se německý celek vypořádá s takovou signifikantní ztrátou? Lehce určitě ne. James Vowles si ale myslí, že dříve či později se tým z Brackley s odchodem sedminásobného šampiona vyrovná a v konečném důsledku mu to dokonce pomůže.

Hamilton a Mercedes spolu napsali nejúspěšnější příběh v historii Formule 1. Jejich společná kapitola se však brzy uzavře. Jak vnímá Angličanův přestup dlouholetý přední představitel „stříbrných šípů“ James Vowles? V současnosti šéf Williamsu se domnívá, že z dlouhodobého hlediska rozchod oběma stranám jen prospěje.

„Vlastně si myslím, že je to dobré pro sport,“ vyslovil se bývalý strategický ředitel Mercedesu. „Lewis díky tomu počinu nabere nové zkušenosti a vystoupí z komfortní zóny. Pro Mercedes to z krátkodobého hlediska pochopitelně dobré nebude, ale v konečném důsledku si myslím, že nakonec budou se svou novou jezdeckou sestavou spokojeni.“

„Mohou si vybírat mezi množstvím uchazečů. Tato zkušenost je posílí, takže to suma sumárum prospěje i jim.“

Vowles se dále nechal slyšet, že zatímco většinu formulové obce odchod Hamiltona z Mercedesu šokoval, on s touto možností v koutku duše počítal.

„O víkendu jsem si s ním povídal a řekl mi, že rozhodnout se bylo nesmírně těžké,“ řekl Vowles pro Motorsport.com. „V první řadě proto, že Mercedes byl už mnoho let jeho domovem a zároveň rodinou.“

„Stejné by to bylo i v případě nás ostatních. Když se chystáte někam přestoupit a změnit působiště, jste vnitřně rozpolcený. On však chtěl dokázat sám sobě a stejně tak celému světu, že dokáže učinit odvážné rozhodnutí – přestoupit do jiného týmu – a být přesto úspěšný. Zároveň se mu na to naskytla zřejmě poslední příležitost v kariéře, takže úplně rozumím tomu, proč se rozhodl tak, jak se rozhodl,“ uzavřel Vowles.

Související zprávy