logo F1live.cz

Vasseur: Rok 2024 nebude přechodný

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Formuli 1 čekají poslední dvě sezóny současného cyklu pravidel. To znamená, že letošní monoposty se budou používat dva roky a v sezóně 2025 nebude prostor pro žádnou revoluci. Uvědomuje si to i Frédéric Vasseur, který odmítl, že by jeho tým v současnosti čekal na příchod Lewise Hamiltona.

Na sedminásobného šampiona se nečeká. Ferrari potřebuje každý den usilovně pracovat na zlepšení své perspektivy směrem do budoucnosti, jejíž součástí je dnes už i Lewis Hamilton. V Maranellu mají plné ruce práce a jejich úkolem bude pokusit se uspět i v letech 2024 a 2025, ne čekat na nový cyklus pravidel.

„Ne, to není pravda, rok 2024 nebude přechodný,“ prohlásil Frédéric Vasseur, kterého cituje Motorsport.com. „Je to pro nás dost důležitá sezóna a já se na ni plně soustředím. Podle mého názoru se nejlépe připravíte tím, že odvedete dobrou práci. To znamená, že se soustředíme na rok 2024, chceme z něj vytěžit to nejlepší, chceme vyhrávat závody, chceme pokračovat na cestě z roku 2023 a nebudeme přemýšlet o roku 2025.“

Ten po svém nástupu do funkce učinil několik důležitých rozhodnutí. Patřily k nim i personální změny, které nebyly pro éru Mattii Binotta typické. Vasseur však rozjel poměrně intenzivní náborový proces, který zatím slavil jen omezené úspěchy. Sám však říká, že pod jeho vedením se zlepšování Ferrari nikdy nezastaví.

„Podle mě musí být zakódováno ve vaší DNA, že když se spokojíte s tím, co máte, tak je po vás. Neustálé zlepšování musí být součástí vašeho myšlení. Musíte pracovat na vašich slabých stránkách a musíte tlačit v některých oblastech,“ řekl Vasseur.

„Takový projekt nemá konec. Někteří lidé přicházejí do týmu, což jsou dobré zprávy. Myslím si, že den po dni posilujeme tým a děláme pokroky. Jak jsem ale řekl, zítra ráno určitě nevyhlásím, že jsme v cíli a že jsem spokojený s celkovou situací. Když začnete aplikovat takový přístup, je to pro vás začátek konce,“ konstatoval francouzský manažer.

Podle jeho slov přitom jezdci hrají významnou roli při pokroku Ferrari v nové sezóně. Tvrdí to navzdory skutečnosti, že rok 2024 bude labutí písní Carlose Sainze v barvách Scuderie. „Průběh minulé sezóny přinesl velmi pozitivní vývoj. Zažili jsme však fáze, kdy měl o trochu více navrch Charles, jindy zase předváděl něco navíc Carlos,“ konstatuje Vasseur.

„Myslím si, že jezdci sehráli slušnou roli při stíhací jízdě týmu mezi začátkem a koncem sezóny. V závodním týmu potřebujeme mít takový vývoj. Samozřejmě, že chceme více, chceme na to více tlačit, taková je prostě DNA našeho týmu, ale jsem upřímně přesvědčen, že v roce 2024 zažijeme opět takový pozitivní vývoj. To nám velmi pomůže k dalšímu zlepšování,“ uvedl Fred.