logo F1live.cz

V F1 chci působit do osmdesátky, prohlásil Wolff

Toto Wolff
© Sulay Kelly/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 2. 2024

Toto Wolff je šéfem Mercedesu již dlouhých jedenáct let a hodlá jím být ještě mnohem déle. Pokud se naplní Rakušanova slova, „lodivodem“ týmu z Brakley a Brixworth zůstane ještě další tři dekády.

Novináři se jednotlivých jezdců neustále ptají na jejich budoucnost. Mnohem méně často však dostávají otázky tohoto typu šéfové týmů. Výjimkou se stal pro tentokrát Toto Wolff, který prozradil, do kdy hodlá setrvat ve vedoucí pozici historicky nejúspěšnějšího německého celku.

„Život je plný překvapení,“ uvádí se v publikaci F1 Racing Confidential, jejíž část je věnována i Totovi Wolffovi. „V minulosti jsem si ani nepředstavoval, že budu součástí Mercedesu a budu stát při úspěších tohoto týmu,“ poznamenal rodák z Vídně.

„V současnosti je mi 52. Zdá se to být poměrně dost, ale hodlám setrvat v Mercedesu dalších 30 let. Věřím, že když budu jako 80letý předávat štafetu svému nástupci, budu si moci říct: ‘Bylo to docela fajn. Jsem se sebou spokojen, protože jsem splnil očekávání od svého života.´“

Wolff ve výše zmíněné publikaci nenastínil pouze svoji budoucnost, ale stejně tak se vrátil do minulosti. Konkrétně si zavzpomínal na své začátky v týmu, a to, jak musel u představenstva lobbovat za více finančních prostředků.

„Williams má stejný rozpočet jako vy a očekávají, že skončí v TOP 6. Vy se však se stejným rozpočtem chcete stát mistry světa – a v tom je problém,“ zopakoval Wolff slova, která adresoval svým nadřízeným před více než dekádou.

„Když jsem přišel do Mercedesu, řekl jsem představenstvu, že potřebuji mít stejný rozpočet jako naši hlavní konkurenti Ferrari a Red Bull. Řekl jsem jim: ´Nevím vám zaručit, že díky tomu vyhrajeme mistrovský titul, ale garantuji vám, že pokud nám peníze nedáte, nevyhrajeme ho určitě.´ To byl moment zlomu. Představenstvo se mě následně už jen zeptalo, kolik peněz potřebuji,“ dodal Wolff.

Související zprávy