logo F1live.cz

Russell čeká bolestivé týdny: Nemáme připraveno nic, co by z nás udělalo vítěze

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Kdy se Mercedes konečně vyhrabe z propasti, do které spadl na začátku sezóny 2022? Podle George Russella to na včasnou záchranu nevypadá. Stříbrné šípy se momentálně ani nemají na co těšit; v továrně se prý nechystá nic převratného.

Víkend v Miami se zařadí na dlouhý seznam velkých cen, na které by v Mercedesu chtěli zapomenout. V závodě se Lewis Hamilton s Georgem Russellem dokázali dostat jen na šestou a osmou příčku a do cíle dorazili daleko za vítězem Landom Norrisem ze zákaznického týmu. Pro Tota Wolffa i pro jeho jezdce to musel být trpký pohled. Není běžné, aby tovární tým dostával takovou příučku. Nejde přitom o nic ojedinělého; McLaren má v šampionátu téměř dvakrát tolik bodů.

Na druhé straně, obrození McLarenu dává i Mercedesu naději. „McLaren se před dvanácti měsíci v Miami kvalifikoval na sedmnáctém a osmnáctém místě. Teď vyhrál, takže vidíme, čeho lze dosáhnout, pokud to trefíte správně,“ uvědomuje si George Russell.

Naděje žije. „Ale momentálně věci nemáme nastaveny správně. Rychle potřebujeme přijmout změny. V krátkodobém horizontu připravujeme pár věcí, ale v tomto krátkodobém horizontu to není nic, co by z nás udělalo závodní vítěze.“

„Takže během následujících týdnů to bude bolestivé. Myslím si, že budeme muset akceptovat, že jsme čtvrtým nejrychlejším týmem. Časy na kolo a výsledky v šampionátu nelžou. Jsme na tom takhle a myslím si, že týden co týden budeme bojovat o pátou až osmou příčku,“ povzdechl si britský jezdec, který po těžkých letech ve Williamsu věřil, že konečně přijde jeho čas a pravidelně bude zvedat vítězné trofeje.

Místo toho v neděli nedokázal držet krok ani s Júkim Cunodem. Japonec mu v posledním stintu uprchl. Russell se domnívá, že s jeho autem něco nebylo v pořádku. Alespoň malou útěchou by mohlo být, pokud by se toto podezření potvrdilo.

„Něco mi tam nesedělo. Auto nemělo žádnou přilnavost, nemělo rychlost. Během celého posledního stintu jsem byl pomalejší než Júki,“ konstatoval Russell, který na Cunodu ztratil téměř devět vteřin. „Momentálně nám to kolísá. Když máme dobrý den, je to páté místo, když špatný, tak jsme na osmé příčce. Toto byl špatný den, proto jsme skončili na osmém místě.“