logo F1live.cz

Lewise nahradit nechci a ani nemůžu, říká Rosberg

Lewis Hamilton a Nico Rosberg, 2016
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2024

Jedním ze závodníků, který by mohl nahradit Lewise Hamiltona – i když spíše v rovině teoretické -, je Nico Rosberg. Němec s finskými kořeny se však do nejvyšší motoristické soutěže vrátit nehodlá a říká, že kdyby se i „comebacku“ nebránil, v F1 by už moc vody nenamoutil.

Nico Rosberg opustil F1 na sklonku roku 2016, těsně poté, co získal svůj první a zároveň jediný titul mistra světa. Od té doby se ani slůvkem nezmínil o tom, že by uvažoval o návratu do královny motorsportu.

Němec označil působení v „efjednotce“ za uzavřenou kapitolu života, a svůj postoj nezměnil ani po více než sedmi letech, které strávil na motorsportovním důchodu.

„Kariéru v F1 jsem už definitivně ukončil a nad návratem nepomýšlím,“ vyslovil se někdejší pilot Mercedesu a Williamsu pro Süddeutsche Zeitung. Rosberg vysvětluje, že se tak nestane z dvou důvodů: Za prvé, soutěžní dění mu ani v nejmenším nechybí, a za druhé, v návratu mu brání nedostatečná fyzická kondice a věci s tím spojené.

„Už bych na to neměl,“ přiznal Rosberg. „Jezdec musí být schopen reagovat při vysokých rychlostech nesmírně rychle a zároveň být mimořádně přesný. Po dlouhé přestávce už tato kritéria nesplňuji.“

Nebudeme si lhát, je velmi nepravděpodobné, že by Mercedes Rosberga byť jen oslovil. Přece jen, ex závodníkovi táhne na čtyřicet, což je vzhledem k tomu, že roky nepřetékal, poměrně zatěžkávající okolnost.

To ovšem neznamená, že Mercedes na přechodné období neangažuje jiného veterána – například Fernanda Alonsa, případně Sebastiana Vettela -, kterého by po roce či dvou nahradil talentovaný Andrea Kimi Antonelli v současnosti působící ve Formuli 2.

Související zprávy