logo F1live.cz

Hamilton sní o pódiích a vítězstvích, ale na Red Bull prý jeho tým nedosáhne

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Tovární Mercedes byl v Džiddě až třetím nejrychlejším týmem s motorem německé automobilky. To je velmi nelichotivá vizitka a v Brackley přiznali, že je zrazují simulace a výpočty. V určitých oblastech nedosáhl monopost W15 výsledků, které počítače předpovídaly a tuto rychlost musí inženýři hledat. Lewis Hamilton však věří, že postupně se podaří odhalit plný potenciál nového auta.

Mercedes celkem očividně očekával více. Výsledek v Saúdské Arábii byl výrazným zklamáním a výkonnost auta v prvním sektoru okruhu v Džiddě patřila mezi nejhorší v celém startovním poli. Podle výpočtů a simulací týmu to však mělo být jinak. Sám Toto Wolff přiznal, že v rychlých zatáčkách potřebuje Mercedes zapracovat, aby dosáhl čísel ze simulátoru i v reálném světě.

„Opravdu si myslím, že máme úžasné auto,“ řekl před startem VC Austrálie pro televizi Sky Lewis Hamilton. „Je v něm velký potenciál, ale kvůli chybám a nesprávnému nastavení se nám ho ještě nepodařilo maximálně využít.“

„Samozřejmě, že nejsme spokojeni s výkonností v prvních dvou závodech, ale podle mě je v autě potenciál, který se nám ještě nepodařilo vytěžit. Přesně na to se všichni soustředíme a snažíme se pochopit auto,“ vysvětlil Hamilton, podle kterého tým v této sezóně dosáhl nemalého pokroku, ale je před ním ještě hodně práce.

„Určitě existují oblasti, ve kterých jsme s tímto monopostem dosáhli velkého zlepšení. Jen z pohledu samotné jízdy je to mnohem lepší auto a cítím se v něm mnohem více jako ve skutečném závodním autě. Můžete se však ocitnout na jednom nebo druhém konci. Tyto auta mají úzké pracovní okno,“ konstatoval sedminásobný šampion.

Stále to však není odpověď na nejdůležitější otázku. Fanoušci chtějí vidět vyrovnaný boj s Red Bullem, chtějí vidět souboje na čele. I když Lewis očekává od Mercedesu velké zlepšení, jedním dechem dodává, že čelo startovního pole je stále velmi vzdálené.

„Když se logicky zamyslíte nad tím, že Max má po prvních dvou závodech padesát bodů a my jen osm – stále platí, že před námi je velmi dlouhá sezóna a cokoli se může změnit –, tak bude velmi těžké tyhle kluky dohnat,“ přiznal Hamilton. „Red Bull pošle auto na trať a to jednoduše funguje. My musíme kopat opravdu hluboko, abychom našli výkonnost a dostali ji tam, kde ji potřebujeme mít.“

„Naším snem a cílem jsou letos nadále vítězství a pódia. Kdyby se nám to podařilo, bylo by to úžasné. Loňské druhé místo v Poháru konstruktérů, vzhledem k problémům s naším autem, ukazuje, co dokážeme s něčím, co není ani zdaleka dokonalé. Doufám, že se nám to podaří i letos,“ dodal Hamilton.

Související zprávy