logo F1live.cz

Sebastian Vettel to už nevydržel, čekají ho vytrvalostní testy s Porsche 963

Sebastian Vettel
© Porsche Media
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Čtyřnásobný mistr světa ve Formuli 1 Sebastian Vettel se vrací za volant závodního auta. Tentokrát to však nebude monopost Formule 1. Rodák z Heppenheimu si vyzkouší vytrvalostní jízdy s Porsche 963 na okruhu Motorland Aragón ve Španělsku. Tyto jsou součástí přípravy týmu na 24hodinovku v Le Mans.

Německý závodník má již za sebou první seznámení. Členy týmu Porsche Penske Motorsport potkal v Mannheimu a absolvoval delší simulátorovou jízdu. Na testovací trati vývojového centra Porsche ve Weissachu již dokonce absolvoval i první kola a podle insiderů byl hned rychlejší, než technici Porsche očekávali. To není špatné, vzhledem k tomu, že během posledního roku a půl absolvoval pouze závod šampionů a několik demonstračních jízd.

„Těším se na testy s Porsche 963,“ uvedl Sebastian Vettel na konci minulého týdne. „Vždy jsem sledoval i ostatní závodní série a můj zájem o vytrvalostní podujetí mě povzbudil, abych tomu dal šanci. Nyní se těším na dlouhé jízdy v Aragónu a na čas, který strávím za volantem.“

„Určitě to bude vyžadovat jisté přizpůsobení a bude třeba si zvyknout, ale každý člen týmu je velmi otevřený a pomáhá mi. Pro mě to bude nová zkušenost,“ pokračoval čtyřnásobný šampion F1, který si bude muset zvyknout na uzavřený kokpit, střídání se s kolegy a jízdu v noci.

Nejnáročnější však bude seznámit se s 1030kilogramovým speciálem kategorie hypercar, který je výrazně těžší než monopost Formule 1, ale na druhé straně disponuje pouze 680 koňskými silami. Důležitý je však pro Němce i pohled pod kapotu; zde najde hybridní technologii a biopalivo, které korespondují s Vettelovým ekologickým pohledem na svět.

Zatím není jasné, zda Vettela uvidíme například na 24-hodinovce v Le Mans, ale nic se nedá vyloučit. Porsche má totiž stále volná dvě místa ve svém třetím monopostu, který běžně závodí v americké sérii IMSA. Vettel však zatím nemá jasný plán a spekuluje se, že pokud se objeví na La Sarthe, tak to bude v roce 2025. „Uvidíme, co se v této věci stane. V současné době nemám do budoucna žádné další plány.“

Kromě toho, před účastí na 24-hodinovce v Le Mans by měl Sebastian Vettel absolvovat alespoň jeden další závod. Na jedné straně proto, aby si zvykl na předjíždění závodníků z nižších kategorií, ale také na jízdu v noci mimo osvětlené okruhy Formule 1. K tomu se však v Aragónu nedostane. Podle portálu sport.de Porsche hledá možnosti, kde by si něco takového mohl vyzkoušet, protože během 36hodinového testu to nestihne; již ve středu má naplánované interview s RTL v Berlíně.

Nesmíme zapomenout, že i mistr volantu Fernando Alonso před příchodem do Le Mans absolvoval šestiměsíční přípravu a zúčastnil se 24hodinovky v Daytoně i šestihodinovky ve Spa-Francorchamps.