logo F1live.cz

Na testech s Porsche se ve Vettelovi okamžitě probudily závodní geny: Byla to zábava!

Sebastian Vettel
© Hoch Zwei/Porsche
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2024

Sebastian Vettel tolik kilometrů v závodním autě od svého odchodu z Formule 1 ještě neodjel. Na úterních testech speciálu Porsche 963 zvládl ujet téměř 600 kilometrů, po kterých se neustále usmíval. Vrátil se totiž do svého živlu.

Porsche v rámci příprav na červnovou 24-hodinovku v Le Mans našlo místo i pro čtyřnásobného mistra světa F1 Sebastiana Vettela. Němec odjel dva dvojité stinty a na konto si připsal 118 kol, což na okruhu Motorland Aragón představuje 581 kilometrů.

I když šlo jen o testovací jízdy, pracant Vettel se na ně poctivě připravoval. Kromě návštěvy továrny Porsche v Mannheimu absolvoval také jízdu na simulátoru a ve čtvrtek 21. března poprvé vyrazil na trať ve vývojovém centru ve Weissachu.

Vrcholem příprav byl chladný den ve Španělsku. Němce přivítaly teploty v rozmezí od 10 do 13 °C, přičemž trať byla zahřátá na méně než 25 stupňů. Vzdálenost téměř dvou velkých cen zvládl bez problémů, hlásí Porsche.

„Samozřejmě, že sleduji i jiné série a znám mnohé jezdce, kteří jsou aktivní ve WEC a závodí v Le Mans,“ rozpovídal se Sebastian Vettel po ukončení jízd. „Můj zájem časem přerostl do takových rozměrů, že mě napadlo, abych si to zkusil i sám. Porsche mi nabídlo možnost otestovat současný monopost hypercar s modelem 963.“

Bývalý pilot Red Bullu, Ferrari či Aston Martinu vzápětí přiblížil své pocity. „Po přípravě sedadla, simulátoru a jízdě ve Weissachu jsem už měl dobré pocity. Jezdit v Porsche 963 tady v Aragónu byla rozhodně zábava!“

„V první řadě jsem si musel na všechno zvyknout a chytit rytmus. Zážitek z jízdy je jiný, protože nad hlavou máte střechu a musíte se vypořádat s hmotností a pneumatikami. Tovární jezdci Porsche mi však byli velmi nápomocní a vysvětlili mi, co je specifické a na co si je třeba zvyknout. Usnadnili mi to,“ poděkoval kolegům, které měl v Aragónu požehnaně.

Porsche se totiž připravuje na nejslavnější vytrvalostní závod s Mattem Campbellem, Michaelem Christensenem, Frédéricem Makowieckim, ale i Kévinem Estrem, Andrém Lottererem a Laurensem Vanthoorem. Plánováno je také nasazení třetího auta, ve kterém jsou ještě dvě místa volná. Mohl by jedno obsadit právě Vettel? To uvidíme později.

Zmíněná šestice mu určitě dala cenné tipy, ale Jonathan Diuguid, výkonný ředitel Porsche Penske Motorsport, se těšil také na reakci německého šampiona. „Mít k dispozici Sebastiana je jedinečná příležitost pro tento tým. Je čtyřnásobným mistrem světa F1, má obrovské zkušenosti s hybridními systémy a výkonnými závodními auty. Jeho jedinečná perspektiva ohledně auta a získání jeho zpětné vazby na naše systémy a výkonnost představují jedinečnou šanci.“

„Jsme rádi, že je tady s námi. Z auta vyskočil s úsměvem na tváři, takže všechno je super,“ doplnil.

Galerie

Předchozí fotografieAktuální fotografieNásledující fotografie
© Hoch Zwei/Porsche 1/22