logo F1live.cz

Wolff odmítá přesun zdrojů na rok 2026: My jsme Mercedes

Lewis Hamilton pred Georgeom Russellom
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Mercedes dominoval předchozí éře Formule 1. Tento tým se zdál být nepřemožitelný, jejich dominance trvala roky a zdálo se, že nikdy neskončí. Po nástupu éry přísavného efektu se však Mercedesu zmocnila nemohoucnost. Mohl by tento tým prostě zabalit a soustředit se na rok 2026?

Proti takovému přístupu hovoří několik skutečností. V první řadě jsou to samotná pravidla. Ta zakazují testování nových monopostů ve větrném tunelu a na CFD před 1. lednem 2025. Takovému Mercedesu v tom prý brání ještě něco jiného.

„My jsme Mercedes,“ prohlásil šéf stáje Toto Wolff. „My nemůžeme úplně zabalit současný cyklus pravidel a pokračovat ve výkonech na současné úrovni. Něco takového není v souladu s ambicemi značky. Takže ne, jednoduše si myslím, že musíte pokračovat a dále na to tlačit, musíte pokračovat a doplňovat vaše znalosti.“

„Když však FIA nakonec sformuluje nějaká pravidla, začneme je, jako všechny ostatní týmy, zkoumat a pravděpodobně to uděláme dříve,“ přiznal Wolff.

Jediným úkolem a posláním Mercedesu je mistrovský titul. Tento tým nemůže být spokojen s druhým nebo třetím místem. I od těchto příček je však momentálně daleko. Tým nabral během čtyř velkých cen 86-bodovou ztrátu na Ferrari na druhém místě. Je tedy jasné, že návrat Mercedesu na čelo bude dlouhý a zřejmě i bolestivý.

„Když je vaším cílem bojovat o vítězství a tituly, tak můžete říci, že jsme tak trochu v území nikoho, protože Max a Red Bull jsou daleko vpředu,“ řekl Wolff. „Jsme v té další skupině, ale nikdo se neuspokojí, když bojuje o druhé, třetí nebo čtvrté místo. Z čistě sportovního hlediska záleží jen na vítězství.“

„Naším cílem je porazit naše přímé konkurenty a zároveň uznat, že někdo prostě dělá lepší práci. Musíme si stanovit měřítko a já se nechci vzdát ambice na vítězství v této sezóně, natož ještě v té budoucí,“ prohlásil šéf Mercedesu.

„V roce 2026 nás čeká velký restart, což určitě představuje nejreálnější příležitost pro jakýkoli jiný tým porazit Red Bull. Do té doby však máme před sebou ještě jeden a tři čtvrtě sezóny a já nechci v následujících 18 měsících prožívat další utrpení. Chci doufat, že nás čekají úspěchy a vzestupná trajektorie,“ dodal Wolff.

Související zprávy