logo F1live.cz

Titul je cennější, když se o něj bijí dva nebo tři týmy, říká Prost

Alain Prost
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2024

Diskutovali jsme o tom v éře Michaela Schumachera, potom v éře Lewise Hamiltona a mluvíme o tom i v době Maxe Verstappena. Existuje něco jako cennější nebo méně cenný titul? Je šampionát hodnotnější, když ho získáte po tvrdém souboji? Na tyto otázky se těžko odpovídá i čtyřnásobnému mistrovi světa Alainovi Prostovi.

Ten ví, co je vyrovnaný boj o titul, rivalita s týmovým kolegou a dominantní auto. Francouzský závodník nejenže získal čtyři tituly, ale také čtyřikrát skončil druhý. Dnes by mohl být klidně osminásobným šampiónem, ale dominantního auta se slabším týmovým kolegou se dočkal až při své poslední sezóně v F1 v roce 1993. Do té doby buď bojoval o titul s jezdci z jiných týmů, nebo seděl na druhé straně garáže velký Ayrton Senna.

„Je to odlišné. S Ayrtonem jsme byli týmoví kolegové, takže náš souboj a naše rivalita se táhla v době, kdy jsme patřili k jednomu týmu. Bylo to velmi odlišné,“ řekl Prost pro Sports Illustrated, když měl porovnat éru jeho soubojů se Sennou a dnešní dominanci Verstappena.

„Dnes si týmy spíše dělí role týmové jedničky a dvojky, zejména v případě Maxe a Red Bullu. Je to trochu odlišné, ale stejně si myslím, že když se o titul bijí dva nebo tři různé stáje, tak je hodnota titulu vítězného jezdce o trochu vyšší. Je však těžké to porovnávat, protože Max je jeden z nejlepších jezdců současnosti, a to možná úplně nejlepší, takže to také musíte akceptovat,“ pokračoval Prost.

„Podívejte se, jak to vnímají někteří dnešní lidé. Prý vyhrává díky autu, takže ve skutečnosti to ani pro něho není tak dobré, což je škoda, protože podle mě je důležitou součástí úspěchu. Velké týmy jako Ferrari, Mercedes nebo Red Bull mají větší šanci na vítězství, když si určí jezdeckou jedničku a soustředí se na ni,“ dodal čtyřnásobný mistr světa.

Všechno se však může rychle změnit. Co když se Ferrari dotáhne ještě v této sezóně? A co když v příští sezóně postaví mistrovské auto i McLaren nebo Mercedes? To už bude podle francouzské legendy jiný příběh.

„Není to rozhodnutí jezdce, v současnosti je to prostě součást hry. Když se Ferrari dokáže zapojit do boje a možná i Mercedes v pozdější fázi sezóny, bude to velmi pěkné. Dvojnásobně to platí pro Ferrari. Ve Formuli 1 mají velké jméno a když se vrátí do boje o titul, zejména s Lewisem v příští sezóně, tak to bude velká věc. Sociální sítě se z toho budou radovat,“ konstatoval Prost.