logo F1live.cz

Prost: Pokud bude Verstappen vyhrávat, tak neztratí motivaci

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Max Verstappen se v Kataru stal pouze jedenáctým člověkem v historii, který ve Formuli 1 získal minimálně tři tituly mistra světa. I když Nizozemec v této sezóně drtil konkurenci, není na něm znát náznak ztráty motivace. Navíc, může vůbec někoho vítězství nebavit? Podle čtyřnásobného šampiona Alaina Prosta jsou naopak nejtěžší sezóny, kdy vaše auto moc nefunguje.

Může vás vlastní dominance nebavit? Najdeme vůbec v historii Formule 1 příklad jezdce, který odešel, i když absolutně dominoval? Jistě, takový Nico Rosberg získal svůj první titul a odešel, ale v souboji s týmovým kolegou rozhodně nedominoval. Na vrcholu se loučil i Alain Prost, ale ten potřeboval roční pauzu, aby strávil frustraci ze sezóny 1991 a znovu získal vášeň pro závodění.

„Když jsem jezdil ve Formuli 1, nejvíce jsem se obával, že nebudu schopen bojovat o titul,“ napsal Prost ve svém sloupku pro francouzský L’Equipe. „Nejhorší pro mě byly roky 1987 nebo 1991, kdy mi to auto nedovolovalo. Myslím si, že to bude platit stejně pro Verstappena, který zůstane motivovaný ne proto, že by chtěl získat sedm titulů jako Michael Schumacher nebo Lewis Hamilton, ale proto, že každý víkend může bojovat o vítězství.“

I tento legendární francouzský závodník se přidal k zástupu gratulantů, kteří po katarském víkendu vyzdvihli Verstappenovy kvality a jeho cestu do exkluzivního jedenáctičlenného klubu šampionů s minimálně třemi tituly mistra světa.

„Když porazil Lewise Hamiltona, získal důvěru ve své schopnosti. Ten první titul ho posílil. Max se stal mnohem klidnějším pilotem, ale jeho touha po úspěchu zůstala nezměněná,“ prohlásil Prost.

„To není pro soupeře dobrá zpráva, protože je nepravděpodobné, že by brzy ukončil kariéru. Navíc, v následujících dvou letech se pravidla nezmění, což znamená, že Max bude stejně silný. Pokud Red Bull zůstane pohromadě, tak i v roce 2026 může patřit minimálně k jednomu z uchazečů o titul mistra světa,“ říká dnes 68letý Francouz.

Verstappenovi je stále jen 26 let. I když několikrát připomněl, že ve Formuli 1 nezůstane do čtyřicítky, můžeme brát jeho slova vážně? Vždyť motorsport je Maxův život a dokud bude jezdit v špičkovém týmu, chuť závodit ho neopustí.

„Nemá příliš mnoho koníčků – narodil se, aby vyhrával. Je tedy trochu odlišný od Lewise Hamiltona nebo Ayrtona Senny, kteří se mohli věnovat dalším aktivitám. Maxova budoucnost je trochu otázkou, ale v každém případě, v následujících dvou letech ho při stabilních pravidlech nečekají žádné problémy. Zajímalo by mě, jak by na tom byl Red Bull bez Verstappena, ale to už je jiný příběh,“ napsal Prost.