logo F1live.cz

Wolffovy rány se ještě nezahojily: Michael Masi je patologický egomaniak

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Říká se, že čas vše vyléčí. Čím je však rána hlubší, tím ho potřebujeme více. Totovi Wolffovi nestačili ani dva roky od kontroverzní VC Abú Zabí 2021, aby našel vnitřní smíření. Bývalý ředitel závodu Michael Masi mu stále leží v žaludku.

Po chybném rozhodnutí Michaela Masiho, které FIA označila za „selhání lidského faktoru“, byl mistrovský titul de facto předán Maxovi Verstappenovi. Ředitel závodu však podle závěrů vyšetřování jednal „v dobré víře“, ale ani to mu nepomohlo udržet si své křeslo.

Toto Wolff ve svém rozhovoru pro připravovanou knihu The Formula navíc naznačuje, že Masi mohl mít i jinou motivaci takto dramaticky zasáhnout do průběhu velké ceny, než jen dbát na dodržování pravidel. Prý se chtěl stát tím, kdo táhne figurkami.

„Když se nad tím začnu zamýšlet, přijde mi velmi nespravedlivé, co se ten den stalo Lewisovi a celému týmu, že jednotlivec porušil pravidla a v podstatě dovolil, aby to proběhlo takto,“ říká Toto Wolff v knize The Formula od Joshuy Robinsona a Jonathana Clegga. „Přestože on je naprosto nepodstatný: Žije na druhé straně planety a nikdo o něj nemá zájem. On byl opravdu totální, patologický egomaniak.“

Michael Masi během vyšetřování přiznal, že se snažil při svém rozhodnutí brát v úvahu zájmy všech stran, včetně toho, že velká cena by se neměla dojet za bezpečnostním vozidlem. Na tomto se měli shodnout i představitelé šéfů týmů ještě před zmíněnou velkou cenou.

Podstatným faktorem byla show. „Drama a sláva dělá tento sport tak působivým,“ uznává šéf Mercedesu. „Všichni viděli drama, jak zasloužený osminásobný mistr světa byl okraden o svůj titul. Já bych byl raději, kdyby to dopadlo naopak, ale toto rozhodně zanechalo v historii svou stopu.“

Související zprávy