logo F1live.cz

Newey nemá jasné plány: Jsem jako Forrest Gump. Jsem už unavenej

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Za odchodem Adriana Neweyho z Red Bullu nemáme hledat širší souvislosti ani předem upečené zákulisní dohody. Bývalý technický ředitel Red Bullu prozradil, že do budoucna nemá žádné pevné plány a za jeho rezignací je třeba hledat touhu si trochu odpočinout.

Továrna v Milton Keynes je chudší o jeden supermozek. Adrian Newey stráví následující téměř rok na vývoji projektu hyperauta RB17 a začátkem příštího roku se teoreticky bude moci připojit k jiné stáji. Přesné datum ještě není známo. Podle reportéra BBC Andrewa Bensona jde o druhou polovinu února, portál motorsport.com zase informuje o březnu 2025.

Rozebírat tyto termíny však zatím není důležité. Adrian Newey totiž v rozhovoru pro Sky Sports F1 prozradil, že nemá plán. „Formule 1 pohltí všechen váš čas a já jsem v ní už nějaký čas strávil. Rok 2021 byl pro těsnou bitvu s Mercedesem velmi rušný. Na druhé straně jsme investovali do výzkumu a vývoje monopostu RB18, který je otcem současné generace aut.“

„Nevím, jednou jsem zkrátka dospěl do bodu, kdy jsem si řekl jako Forrest Gump: Jsem už trochu unavenej,“ pomohl si hláškou z legendárního snímku nejúspěšnější konstruktér v dějinách F1, na kterého se budou lidé po těchto slovech dívat snad stejně, jako Gumpovi souputníci, když jim oznámil, že jde domů.

Newey ušel obrovský kus cesty a fanoušci každého konkurenčního týmu doufají, že přece teď neskončí a přidá se právě k jejich oblíbencům. Zatím se však nic takového nečrtá. Britský inženýr nad odchodem uvažoval už déle a jediné, co si jakž takž plánuje, je cesta karavanem po Francii.

Jak dlouho mu vrtala hlavou myšlenka, že by si mohl dát přestávku? „Pravdupověděno už nějaký čas. Asi trochu přes zimu. Když se letos udály jisté věci, pomyslel jsem si… Mám velké štěstí, že jsem v pozici, kdy nemusím pracovat, abych přežil. Já pracuji, protože mě to baví a teď byl správný čas se od toho vzdálit, dát si menší pauzu a užít si života.“

„S mou ženou Mandy a mými psy budeme snad cestovat. Seženeme si karavan nebo něco takového a procestujeme Francii. Budeme si zkrátka užívat života,“ avizuje své další kroky Newey. „A pak, jednou, nevím kdy, budu stát ve sprše a říkat si: Tak, tohle bude mé další dobrodružství. Momentálně nemám žádné plány.“

Neweyho se snaží zlákat týmy z obou konců startovního roštu. Nejdychtivější jsou však tifosi, kteří za příchodem Lewise Hamiltona a odchodem Adriana Neweyho z Red Bullu vidí spojitost. Lewis Hamilton se před VC Miami nechal slyšet, že by moc chtěl spolupracovat právě s Neweyem.

„Od Lewise jsou to velmi milá slova a jsem polichocen,“ pousmál se, když se dozvěděl o Hamiltonových vyjádřeních. „Momentálně si ale chci dát menší pauzu a pak uvidím, co bude následovat,“ dodal.

Nás všechny nyní zajímá, jestli si Newey dokáže během letošního roku dobít baterky a vrátit se na začátku toho příštího, aby někomu pomohl ovládnout novou éru Formule 1.