logo F1live.cz

Norris sotva stihl kvalifikaci, po které nezářil štěstím

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 5. 2024

Lando Norris ukázal v pátek velký potenciál, který nedokázal úplně přenést do sobotní kvalifikace. V ní totiž s plným balíčkem upgradů neměl nárok na Ferrari ani Red Bull. Na druhé straně, po nehodě ze sprintu mohl být rád, že do kvalifikace vůbec zasáhl.

Ukázala se totiž nevyzpytatelnost nového formátu, při kterém je na programu nejprve sprint a po něm kvalifikace. Lando Norris byl ve sprintu účastníkem nehody v první zatáčce a vůbec nebylo jisté, že mechanici stihnou opravit jeho poškozený monopost.

„Byly momenty, kdy to vypadalo, že Lando už nebude moci jezdit v sobotu. Mechanici odvedli neskutečnou práci, aby dali jeho auto dohromady po poškození ze sprintu,“ prozradil šéf týmu Andrea Stella něco ze skrytého dramatu, které se odehrávalo v garáži mezi sprintem a kvalifikací.

Do té Norris nakonec zasáhl, necítil se však tak dobře jako v páteční sprintové kvalifikaci, ve které vyhrál první i druhou část. „Udělali jsme nějaké změny v nastavení auta a nevím, jestli jsme šli naprosto správným směrem. Je fakt, že jsme o něco lépe manažovali pneumatiky. Avšak v pátek jsem v autě cítil mnohem větší sebedůvěru. V sobotu jsem z toho prostě nedokázal dostat víc,“ řekl Lando Norris, který se nakonec kvalifikoval pátý.

„Myslím si, že bychom měli být výše. Udělali jsme to, co jsme považovali za správné, ale na trati se věci někdy vyvinou odlišně. Přál bych si vrátit se k nastavení z pátku, což ovšem pochopitelně nemůžeme,“ pokračoval britský pilot, narážející na pravidla parc fermé.

Na konci Q2 i v úvodu Q3 to Norris zkusil na středních pneumatikách, které mu tak dobře seděly v pátek. Jednalo se zřejmě také o strategický tah s cílem pošetřit si měkké pneumatiky pro neděli. Uvidíme, jestli dnes bude mít McLaren sílu k tomu, aby ze třetí řady dokázal vyzvat Ferrari.

„Celkově to však byla solidní kvalifikace, asi jsem nemohl doufat v mnohem víc. Třetí řada je pro tým fajn. Takové umístění jsme si zasloužili. V neděli se pokusíme získat solidní balík bodů,“ uzavřel Norris.