logo F1live.cz

Piastri v sobotu tápal. Andrea Stella se snažil vysvětlit své problémy

Oscar Piastri, McLaren, puts on his helmet ahead of qualifying
© Oscar Piastri, McLaren, puts on his helmet ahead of qualifying
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Oscar Piastri v posledních velkých cenách a zejména v Kataru nadchl fanoušky McLarenu, ale v Austinu je čekalo menší vystřízlivění. Mladý Australan v sprintu nestačil na svého týmového kolegu ani na jezdce z konkurenčních týmů. Sám si to nedokázal vysvětlit. Více světla se pokusil vnést do situace Andrea Stella, ale nebylo by na škodu, kdyby byl trochu přesvědčivější.

McLareny na startu stály ve druhé a třetí řadě, ale Carlos Sainz je rychle předjel. Lando Norris ještě své čtvrté místo dokázal získat zpět, ale Oscar Piastri od té chvíle více sledoval zpětná zrcátka než dění před sebou.

“Prostě mi chyběla přilnavost. Na startu jsem měl několik soubojů. Prvních pár kol jsem si myslel, že naše rychlost je v pořádku. Bojovali jsme s auty kolem nás, pak už měly pneumatiky toho dost, alebo v čem byl vlastně problém…” nejistě hledal příčinu svého poklesu Oscar Piastri. “Musíme se na to podívat.”

Bude to vyžadovat podrobné zkoumání, ale možná mu uškodila i kolize, teoreticky dvě. “S Carlosem určitě došlo ke kontaktu, nemyslím si však, že s Georgem ano. Nevím, co se stalo, jestli jsem jel doleva a on doprava nebo co… Nemyslím si, že by to způsobilo nějaké velké poškození, ale podíváme se na to.”

McLaren se v sobotu ráno připravoval na bodovou hostinu. Nakonec jich několik připravil jen Lando Norris, ale na tradiční lidovou veselici by to nestačilo. S jakými problémy tedy bojovali jezdci v oranžových kombinézách? Takovou otázku dostal šéf týmu Andrea Stella.

“Nenazýval bych to problémy,” namítl po otázce Teda Kravitze ze Sky Sports Andrea Stella. “Landova rychlost byla povzbudivá, jen ztratil čas za Carlosem. Na konci se rychle přibližoval k Leclercovi a byl konzistentní. Měli jsme nad tím menší otazník, protože dosud nikdo nejel tak dlouhý stint. Chtěli jsme vědět, jak se pneumatiky chovají ke konci takového stintu. Před nedělí je to slibné.”

Je pravda, že McLaren nemusí příliš zkoumat Norrisovu sobotu. Data z monopostu na druhé straně garáže si vyžádají mnohem více pozornosti. “V Oscarově případě musíme zkontrolovat, zda jeho pneumatiky na startu nezpůsobily menší deficit.”

Podle Stelly to Piastri neměl jednoduché, protože se musel hodně naučit o práci s pneumatikami, jak je udržet v dobré kondici déle a zmanažovat úvodní kola sprintu. “Proto je pro Oscara dobré, že jsme měli sprint dnes, takže v neděli se můžeme odrazit a nejen se udržet na bodech, ale i získat další důležité body.”

“Jde také o to, že nové pneumatiky si chcete nechat na závod,” rozvíjel své myšlenky dlouholetý inženýr McLarenu. “Proto startujete na použitých pneumatikách, ale ty Oscarovy byly už dost opotřebované, měly za sebou několik kol. Každé kolo, které na takovém okruhu odjedete, způsobí degradaci až jedné desetiny sekundy. Tento počáteční deficit si s sebou nesete celý sprintový závod. Je to trochu důsledek ekonomie sprintového víkendu, kdy si chcete nechat nové pneumatiky na závod.”

Můžeme Piastriho ztrátu vysvětlit takto jednoduše? Data ze startu Stellovu verzi jednoznačně nepotvrzují. Je pravda, že Oscar Piastri startoval na pneumatikách, které měly za sebou pět kol, ale stejně na tom byli Leclerc, Norris, Pérez nebo Ricciardo. Navíc téměř nikdo neměl úplně nové gumy, výjimkou byli jen Albon a Hülkenberg. McLaren doufá, že Piastri prostě přepálil tempo v úvodních kolech a při souboji se Sergiem Pérezem, případně ztratil několik bodů přítlaku po kontaktu s Carlosem Sainzem.

V neděli bude třeba znovu zaútočit. Všechny oči se však upírají na Landa Norrisa, který bude startovat z první řady a čistě teoreticky by mohl uvažovat o premiérovém vítězství v kariéře.

Andrea Stella se jen usmál. “Verstappen dnes ukázal, že má velmi dobrou rychlost. Nejrychlejší kolo zajel na začátku sprintu a pak to už jen kontroloval. I když startuje ze šestého místa, toto není Monako ani Singapur, tu se dá předjíždět poměrně snadno. My však uděláme maximum a uvidíme.”

Související zprávy