logo F1live.cz

Wolff: Raději žádné sprinty než obrácené startovní rošty

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Sobotní sprinty se stále netěší velmi velké oblibě. Vedení Formule 1 proto uvažuje nad tím, jak tento poměrně nový formát ještě okořenit. Dříve se začaly vést diskuse o tom, zda by zkráceným závodům nepomohlo obrácené pořadí na startu, kdy by outsiderové startovali z předních pozic, zatímco favorité by se museli probojovat napříč celým polem. Tento návrh se však setkal s nevolí mnoha týmů a jejich šéfů – včetně takového Tota Wolffa.

Vlastníci F1 z Liberty Media se předtím, než došlo k zavedení sprintových závodů, pohrávali s myšlenkou přinést do „efjedničky“ obrácené startovní rošty. Jezdcům se však tento plán většinou nelíbil, a stejně tak ani jejich nadřízeným.

Takový Stefano Domenicali či nejnověji boss Red Bullu Christian Horner by ale nebyli proti a myšlence obrácených startovních řoštů začínají být čím dál tím více nakloněni. S dvojicí předních mužů Formule 1 však ostře nesouhlasí Toto Wolff. Tomu se nejenže obrácené startovní rošty nelíbí, nejraději by se zbavil i samotních sprintů.

„V závodění jsem konzervativní,“ vyjádřil se Rakušan. „Byl bych nejraději, kdybychom neměli žádné sprintové závody. Pokud se do toho začneme míchat ještě více a uskutečníme více závodů s obráceným pořadím, začneme se formátově podobat na juniorské kategorie, kde je na prvním místě zábava. V F1 by však mělo být na prvním místě závodění, až potom zábava.“

„Přitažlivost Formule 1 spočívá ve skutečné konkurenci mezi týmy,“ poznamenal šéf Mercedesu. „Na Formuli 1 nás přitahuje to, že stopky nikdy nelžou. Vytváření umělých her v sprintových závodech není způsob, který bych osobně upřednostňoval,“ dodal Wolff.

Související zprávy