logo F1live.cz

200 závodů a žádné pódium: Nevyužil jsem to málo příležitostí, říká Hülkenberg

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2023

Nico Hülkenberg nepochybně patří mezi nejpopulárnější postavy současné Formule 1. Aktuálně jediný německý závodník na startovním roštu je však zosobněním smůly a špatných rozhodnutí. V Mexiku oslaví Hulk kulatý 200. závod a pro tuto příležitost si připravil i speciální helmu. Samozřejmě nechyběly ani otázky odkazující na skutečnost, že nikdy neochutnal pódiové šampaňské.

Hülkenberg byl svého času považován za obrovský talent, za jakéhosi nástupce Michaela Schumachera, který v juniorských kategoriích vyhrával téměř vše. Nico se stal šampiónem Formule BMW, Formule 3 a GP2 (dokonce jako nováček) a hned ve své první sezoně ve Formuli 1 se s Williamsem postavil na pole position.

Hulk vlastně až do dneška prokazuje skutečnost, že na jedno kolo je nesmírně silný. V závodech však měl mnohokrát smůlu nebo udělal chybu, díky čemuž je dnes známý především pro svou nelichotivou statistiku – aktuálně 199 závodů a nula pódií.

„Byly to dobré roky a dobrá zábava,“ řekl Hülkenberg o svém kulatém jubileu. „Určitě je to hezký úspěch. Vloni jsem neměl jistotu, že se mi to podaří, ale je to další důkaz toho, jak rychle se věci ve Formuli 1 mohou změnit. Na konci příštího roku budu blízko k 230, což je hezké číslo. Jsem šťastný, dělám to, co mě baví. Závodění je moje vášeň.“

Německý jezdec si pro tuto příležitost přivezl do Mexika speciální helmu pokrytou vzpomínkami na svou kariéru. Nechybí na ní vítězství v Le Mans, titul v GP2 či jeho slavné „zaskakování“ za COVIDem nakažených kolegů. Sám Hülkenberg však připomenul, proč přicestoval do Mexika. „Nepřijel jsem sem oslavovat, ale pracovat. Stále bojujeme v Poháru konstruktérů a žádný ze soupeřů nám nic nedaruje, takže nás čeká dřina jako obvykle,“ řekl Nico.

Samozřejmě řeč přišla i na jeho pódiovou bilanci. Hulk si už na tyto otázky zvykl a často připomíná, že počet pódiových umístění nutně neznamená měřítko kvality závodníka. Na to můžeme říci jen tolik, že je to pravda.

„Měl jsem pár příležitostí dostat se na stupně vítězů i s autem, které nemělo na takové umístění. Vývoj událostí to ale zařídil jinak. V tomto sportu platí, že když nemáte špičkové auto, nedostanete takovou příležitost moc často. Já jsem je nevyužil, ale tak to někdy prostě chodí,“ přiznal Hülkenberg.

Ten se plně soustředí na mexický víkend, během kterého bude Haas zase zkoušet vylepšení nasazená v Austinu. Tam se týmu zřejmě nepodařilo vytěžit z auta plný potenciál, ale to se může změnit v Mexiku. „Doufáme, že nám přinesou lepší výkon,“ věří Hulk.

„Samozřejmě, toto je odlišný okruh a panují zde odlišné podmínky. V Mexiku nás čekají obvyklé výzvy spojené s řídkým vzduchem, chlazením auta a chlazením brzd. Každý rok je to na této trati náročné, ale stále jde o maximalizaci potenciálu vašeho balíku a snahu poslat na trať co nejlepší auto,“ řekl Hülkenberg.