logo F1live.cz

Steiner žaluje Haas za nevyplacené provize a využívání jeho značky

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2024

Günther Steiner a Haas zažívají turbulentní rozchod. Po expresním odchodu z pozice šéfa týmu se temperamentní Ital rozhodl vrátit úder a zažalovat svého bývalého zaměstnavatele za nevyplacené provize a neoprávněné nakládání s jeho značkou.

V moderní Formuli 1 má jen málokdo více zkušeností s motorsportem než Günther Steiner, který se ve světě rychlých kol pohybuje již 35 let. Gene Haas se i proto rozhodl udělat z něj šéfa vlastního týmu, který pomohl vybudovat vlastníma rukama. Projekt vedl téměř deset let.

Letos v lednu však Steiner musel vyprázdnit svou kancelář. Gene Haas už s jeho prací nebyl spokojen a Steiner se nechal slyšet, že ani on v posledních sezónách nezářil štěstím. Zatímco on chtěl investovat a stáj někam dotáhnout, majiteli prý status quo vyhovovalo.

Günther Steiner v nejnovějším podcastu The Race připustil, že zřejmě měl z amerického týmu odejít dříve. „Nebyl jsem vězněm, mohl jsem odejít i dříve. Retrospektivně bych to asi měl udělat. Teď mi to však dává prostor vidět věci zvenku a pochopit, proč jsem byl tak frustrovaný.“

Kdyby Steiner odešel dříve, možná by dnes ani nemusel podávat žalobu na Haas, v níž se dožaduje nevyplacených provizí za roky 2021 až 2023. V žalobě uvádí, že v lednu po skončení uvedených sezón mu měly být vyplaceny odměny za výsledky, ale nikdy k tomu nedošlo, čímž se Haas dopustil porušení jeho smlouvy.

„Po letech profitování z reputace, zkušeností a hlubokého propojení se sportem pana Steinera, Haas F1 nemůže pana Steinera krátit o odměny, které si vydělal,“ píše se v dokumentech, které byly předány soudu.

Steiner se však nedožaduje jen vyplacení peněz, které mu podle smlouvy mají patřit. Haas je „pod palbou“ i za to, že prodává oblečení a různé suvenýry se Steinerovou podobiznou, a také neustále propaguje svou značku na propagačních materiálech či svém webu s využitím Steinerova jména a fotografií. Podle Steinera po ukončení kontraktu s jeho značkou nakládal neoprávněně.

„Haas F1 nemá žádné právo nakládat se jménem, fotografiemi či podobiznou ani jiným způsobem je využívat po ukončení jeho zaměstnaneckého poměru. Haas F1 za neoprávněné využití jeho jména, fotografií a podobizny nevyplatil panu Steinerovi kompenzaci,“ argumentují Steinerovi právníci.

Bývalý šéf stáje ani jeho tým neprozradili, o jakou částku se jedná.