logo F1live.cz

F1 chrání i Andrettiho, tvrdí Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Sen fanoušků Formule 1 o jedenáctém týmu se prozatím končí. Úsilí Michaela Andrettiho vyšlo naprázdno a nevíme, jaké jsou jeho další plány. Sport mu potenciálně otevírá dveře pro rok 2028, ale do té doby se může vše změnit. Mezi velké odpůrce Andrettiho patřil i G ünther Steiner, jehož postoj jako šéfa konkurenčního týmu byl pochopitelný.

Tyrolan již nepůsobí jako šéf Haasu a dá se předpokládat, že jeho názory jako „nezaměstnaného“ budou motoristická média zajímat. Formule 1 tedy Andrettiho nechce, i když její oficiální vysvětlení je jen těžko uvěřitelné. Na usmíření mu F1 nabídla možnost připojit se v roce 2028 v případě, že s General Motors přinese i celý tovární tým.

Stefano Domenicali a spol. přitom jaksi zapomněli na jednu podstatnou skutečnost: na konci roku 2025 končí platnost současné Concordské dohody a ta nová může nejenže zvýšit poplatek pro každého potenciálního zájemce, ale zároveň „zabetonovat“ současný startovní rošt na deset týmů.

„Podle mě se na to podívali a považovali to za příliš ambiciózní,“ řekl pro ESPN bývalý šéf Haasu Günther Steiner. „Nemám všechny informace. Možná se na to podívali a řekli si, že je chceme, ale chceme se ujistit, že budou po svém příchodu úspěšní. Chtějí je chránit před nimi samými.“

„Myslím si, že F1 chrání všechny týmy, všechny, kteří patří do tohoto sportu. Nezavřeli jim přitom dveře úplně. Řekli, že v roce 2028 přijde nový den. Je to ještě dost let, není to zítra, ale dveře jsou otevřené. Ukažte jim, že se do té doby dokážete připravit a být konkurenceschopní, a myslím si, že je přivítají,“ prohlásil Steiner.

Všem je jasné, že za tímto rozhodnutím jsou prosté peníze. Temperamentní Tyrolan však připomíná, že Formule 1 má plné právo chránit všechny zainteresované strany – ať už pod tou ochranou myslí cokoli.

„Neexistuje nic jako ideální počet týmů. Není špatné, máte-li jedenáct nebo dvanáct konkurenceschopných týmů, ale musí to být podpořeno i z komerční strany. Když máte více týmů, musíte rozdělit peníze mezi více lidí, což znamená méně pro všechny,“ řekl Steiner.

„Pak se náhle může stát, že budete mít dvanáct konkurenceschopných týmů, ale některé nevyjdou s penězi a padnou. Na Formuli 1 je těžké, že neexistuje nic jako sestup. Není to jako ve fotbale, kde když nevynaložíte úsilí a nemáte na to finanční prostředky, sestoupíte do nižší soutěže. Ale když se dostanete do Formule 1, máte právo v ní zůstat, ne navždy, protože nic není navždy, ale na dlouhou dobu,“ konstatoval Tyrolan.

Související zprávy