logo F1live.cz

Famin: Rozhovory s Andrettim o dodávkě motorů jsme přerušili, prozatím to nemá smysl

Andretti, ilustracne
© X/Andretti Formula E
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 2. 2024

V případě, že by Andretti v roce 2026 vstoupil do Formule 1, s největší pravděpodobností by v prvních letech své existence skrýval pod kapotou pohonné jednotky Renault. Jelikož však F1 žádost ucházejícího se celku zamítla, jednání mezi Američany a Francouzmi se prozatím zastavila. Tým z Enstonu říká, že obnovit je bude mít smysl teprve tehdy, když Andretti dostane od FOM „zelenou“.

Andretti a francouzský výrobce motorů měli uzavřenou předběžnou dohodu o dodávání pohonných agregátů, která by vstoupila v platnost v momentě Andrettiho vstupu do Formule 1. Jelikož se však vedení soutěže rozhodlo americkému týmu nevyhovět a nepřijmout jej do svých řad, z partnerství nic nebude.

„S Andrettim jsme měli uzavřenou předběžnou smlouvu, ale nakonec z toho nic nebude,“ vyslovil se viceprezident Alpinu a dočasný šéf stejnojmenné stáje ve Formuli 1. „Stanovili jsme si totiž podmínku. Tou podmínkou bylo, že smlouva vstoupí v platnost až v momentě Andrettiho vstupu do F1, ke kterému zatím nedošlo.“

“Stejně jako vy jsem však zachytil stanovisko FOM, ve kterém stojí, že Andrettimu bude umožněno vstoupit do F1 v roce 2028. Uvidíme, co přinese budoucnost.”

Famin byl jedním z mála zastánců Andrettiho vstupu do F1. Vedení soutěže však po vyřknutí záporného verdiktu nijak neprotiřečil a poznamenal, že ať se dnes a stejně tak v budoucnosti rozhodne FOM jakkoli, nikdy se proti jeho rozhodnutí nebude stavět.

“Příchod jedenáctého týmu do soutěže, který by se sebou přinesl skutečnou přidanou hodnotu, by nás nesmírně potěšil,” řekl Francouz. „Rozhodnutí však nebylo na nás, ale na FOM – jejich úkolem bylo zhodnotit, zda bude Andretti přínosem nebo ne. Udělali analýzu a učinili rozhodnutí, se kterým jsme ok.“

„Myslím si, že F1 bude přistupovat k jednotlivým uchazečům podle okolností – případ od případu. Aktuální stanovisko nebude zastávat pokaždé. Pokud Formula 1 jednoho dne řekne, že ten či onen tým bude pro šampionát přínosem, budeme jen rádi,“ zakončil Famin.