logo F1live.cz

Gasly v boxech téměř zranil mechanika: Bylo to dost strašidelné

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2024

Letošní sezóna je pro Alpine velkým trápením. Francouzský tým je i nadále bez bodu, Esteban Ocon skončil v Číně na nebodovaném jedenáctém místě a po incidentu v boxech dostala stáj pokutu. Z nějakého důvodu došlo ke spuštění monopostu Pierra Gaslyho na zem a rozsvícení zeleného světla, i když pneumatika nebyla ani zdaleka na svém místě. Můžeme mluvit o štěstí, že se nikomu nic nestalo.

Jak může dojít ke spuštění monopostu na zem, když pneumatika není ani nasazena, natož namontována? Nuže, je to zřejmě jen další důkaz, jaká situace panuje v týmu Alpine. Je jasné, že předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci nebyly dodrženy, a proto komisaři udělili týmu pokutu 10 tisíc eur.

„Ach, bylo to dost strašidelné,“ přiznal po závodě Pierre Gasly, který nebyl za situaci nijak zodpovědný, protože udělal všechno správně – vyrazil na zelenou. „Rozsvítila se zelená, takže jsem pustil spojku, ale v tom okamžiku opět zasvítila červená.“

„V té chvíli jsem ve zpětném zrcátku uviděl mechanika a také, že kolo není nasazeno. Zpočátku jsem se obával, ale naštěstí je v pořádku. Už se nám letos párkrát stalo, že jsme ztratili nějaký čas při zastávce v boxech, takže jsem si jistý, že to podrobně prozkoumáme a zlepšíme směrem do budoucna,“ slíbil Gasly.

Jinak závod francouzského pilota nestál za řeč. Jeho týmový kolega neúspěšně atakoval body, zatímco Pierrova neděle po tomto incidentu a dalším zdržení prakticky skončila. Alpine se v závodě jen s obtížemi posouvá dopředu, což znamená, že tým a jeho jezdci musí během přibližně šedesáti kol udělat vše perfektně.

V první řadě však potřebují vylepšení. Ocon měl v Číně k dispozici nové a lehčí šasi, kterého se Gasly dočká v Miami. „Je to jen pár kilogramů, ale také má lepší aerodynamiku a vyšší přítlak. Nejdůležitější je, že to funguje. Viděli jsme to už v tréninku. Jsem trochu netrpělivý, ale v Miami dostanu i já tento balíček. Budeme pokračovat v práci, protože stále chci více a stále potřebujeme zlepšit naši výkonnost,“ řekl francouzský závodník.