logo F1live.cz

Alpine urychlí nasazení vylepšení, Ocon dostane novou podlahu již v Číně

Esteban Ocon
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2024

Snaha Alpinu odlepit se z pozice nejslabšího týmu ve startovním poli pokračuje také v Číně. Francouzský tým se rozhodl popohnat svou továrnu, která již do Šanghaje přiveze vylepšenou podlahu, i když jen pro jednoho jezdce. Šťastlivcem bude tentokrát Esteban Ocon.

První balíček vylepšení jsme na monopostech Alpinu viděli už v Japonsku. K nim se měly přidat další nové komponenty v Miami, ale nakonec to Alpine urychlil. Esteban Ocon se s ním pokusí minimálně zopakovat postup do Q2 ze Suzuky, zatímco Pierre Gasly dostal příslib, že když příště bude mít tým jen jeden kus z nových komponentů, tak je dostane on.

„Poslední závod v Japonsku poukázal na to, jak velká výzva je před námi, abychom zlepšili naši výkonnost,“ říká šéf týmu Bruno Famin před Velkou cenou Číny. „Abychom bojovali o vyšší pozice, musíme pracovat na výkonnosti našeho monopostu. I když bylo fajn nasadit novinky už v Suzuce, potřebujeme jich více.“

Zdá se, že Alpine se dokázal zlepšit v kvalifikaci, ale o pokrocích z hlediska závodní rychlosti nepanovala v týmu jasná shoda. Esteban Ocon zaznamenal „krok vzad“. Nová vylepšení by mohla pomoci i v tomto směru. „Tým pracuje extrémně tvrdě. Na tento víkend se nám podaří přinést vylepšení pro jeden monopost, a to o jeden závod dříve, než byl původní plán,“ potvrdil Famin.

Esteban Ocon se může těšit z nové podlahy, ale určitě to nebude mít jednoduché. Před sprintovou kvalifikací bude mít na nastavení auta jen jeden, ne tři volné tréninky. Kromě toho Formule 1 v Šanghaji nebyla již od roku 2019, takže v podstatě všechno bude pro ni nové.

„Auta mají úplně jinou specifikaci než v roce 2019,“ pokračuje Bruno Famin, „takže příprava neprobíhala standardně. Když se k tomu přidruží fakt, že nás čeká sprintový víkend, tak to znamená menší prostor pro přípravu. Klíčové bude už na začátku mít všechno nastaveno. Oba piloti byli minulý týden v Enstone na simulátoru a zabírali, aby se co nejlépe připravili na tuto výzvu.“