logo F1live.cz

Nepotřebujeme naše jezdce přemlovat, tvrdí odhodlaně Famin

Pierre Gasly a Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2024

Poslední tým se obvykle rozhoduje jako poslední. Asi se nedá očekávat, že Alpine bude, podobně jako Ferrari či Aston Martin, rozhodovat o svém jezdeckém složení v takto rané fázi sezóny. Týmy, které nepředstavují pro jezdce na trhu preferovanou volbu, budou na řadě až úplně na konci a pozbírají „drobky“, i když se šéf francouzské stáje Bruno Famin tváří, že před jeho kanceláří stojí řady zájemců.

Na dveře Alpinu určitě klepou zájemci, ale jde převážně o nováčky či málo zkušené závodníky, kteří se snaží zahájit kariéru ve Formuli 1. Těch bude vždy dostatek, ale co kdyby chtěl Famin udržet Estebana Ocona s Pierrem Gaslym? S nimi to už nebude tak jednoduché, hlavně když jsou oba bez smlouvy na rok 2025 a intenzivně se spekuluje, že jejich manažeři vytrvale klepou na dveře Audi.

„Jsme spokojeni s našimi jezdci a naši jezdci jsou spokojeni s námi,“ prohlásil Bruno Famin v rozhovoru pro F1.com. „Pravidelně s nimi hovoříme. Uvidíme, co přinese budoucnost. Momentálně je náš tým trochu dole, ale máme kvalitní projekt s dlouhodobou vizí.“

„Naší předností je projekt pro rok 2026 – jsme tovární tým a vyvíjíme vlastní pohonnou jednotku. Máme projekt, díky kterému je nemusíme přesvědčovat, aby zůstali,“ řekl šéf Alpinu.

Ze slov šéfa francouzské stáje je však jasné, že by si rád ponechal oba své piloty. Kdyby se to však nepodařilo, díky jezdecké akademii Alpinu nebude mít nouzi o alternativy. „Rád bych našim jezdcům touto cestou poděkoval. Jsme v náročné situaci. Nemáme za sebou vytoužený začátek sezóny, takže si cením jejich konstruktivnost, nejen při práci s médii, ale také interně. Snažíme se najít řešení a oba nám v tom velmi pomáhají,“ řekl Famin.

„Sledujeme dění na jezdeckém trhu, ale také máme akademii, ve které vyvíjíme talenty do budoucnosti. Je tu náš rezervní jezdec Jack Doohan a také pilot F2 Victor Martins. Máme široké možnosti. Jsme spokojeni s Estebanem a Pierrem, ale jsme také připraveni reagovat, kdyby se něco stalo. To je vše,“ řekl bývalý šéf motorového oddělení stáje.

I on však potvrdil naše slova, že Alpine neoznámí své jezdecké složení pro rok 2025 velmi brzy. Gasly s Oconem budou čekat na rozhodnutí dalších týmů a Alpine pravděpodobně bude čekat na rozhodnutí Gaslyho a Ocona. „Nespěcháme. Máme další problémy, které musíme vyřešit; další věci, které musíme zlepšit. Jsme připraveni, ale nikam nespěcháme,“ doplnil Famin.