logo F1live.cz

F1 se při posuzování Andrettiho žádosti dopustila chyby. Rok vstupu nemá být 2025, ale 2026

CL6-O4uWwAAcJuJ
© Twitter/Ducati
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 2. 2024

Přestože Andretti usiluje rozšířit řady F1 stůj co stůj, Formule 1 mu svou náruč ne a ne otevřít. V nejnovějším stanovisku informuje, že americkému celku neumožní vstoupit do soutěže v roce 2025. Jenže to ani nebyl Američanův plán. Andretti cílí na rok 2026, a to už několik dlouhých měsíců.

Formule 1 zamítla Andrettiho žádost o vstup do soutěže v roce 2025. FOM se totiž obává, že by nebylo ve schopnostech amerického týmu etablovat se na změnu pravidel a vybudovat v rozmezí jednoho roku dva zcela odlišné – a zároveň konkurenceschopné – monoposty.

Jenže americký tým do soutěže v roce 2025 vstoupit nechtěl. Andrettiovi tvrdí, že už několik měsíců cílí na rok 2026. Namísto dvou odlišných monopostů by tak museli v krátkém časovém horizontu postavit pouze jeden.

„Když Andretti Cadillac před bezmála rokem vstoupil do přístupového procesu FIA, za preferovaný rok vstupu do F1 označil rok 2025,“ stojí ve stanovisku amerického týmu. „FIA schválila naši žádost bez konkrétního omezení, takže nám z její strany bylo umožněno vstoupit do F1 jak v roce 2025, tak v roce 2026. Jelikož má Andretti Cadillac možnost volby, rozhodl se vstoupit do F1 v roce 2026 – a to již před několika měsíci.“

Vypadá to tak, že se F1 dopustila chyby. Nemuselo k ní však dojít, kdyby se Andretti 12. prosince dostavil na setkání s FOM, na které byl pozván a na kterém si mohly obě strany vyjasnit všechny nesrovnalosti.

Vedení Andretti Cadillac však tvrdí, že o žádném setkání nevědělo, a to z toho důvodu, že pozvánku na meeting neodeslal týmu samotný šéf F1 Stefano Domenicali, ale řádový zaměstnanec, což mělo za následek, že se tato pozvánka ocitla ve složce se spamem.

Americký tým deklaruje, že kdyby o pozvání věděl, setkání by se bez váhání zúčastnil. „O setkání jsme nevěděli. Určitě bychom však neodmítli setkat se s vedením Formule 1,“ uvádí se v prohlášení.

„Osobní setkání k prodiskutování obchodních záležitostí bylo a je pro Andretti Cadillac prvořadé. Vítáme příležitost setkat se s vedením Formule 1 a písemně jsme jim potvrdili náš zájem.“