logo F1live.cz

Brundle: F1 vyhlásila FIA válku tím, že odmítla Andrettiho

F8ujUjMW4AAK7uz
© Twitter/Andretti Formula E
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 2. 2024

Vztahy mezi FOM a FIA jsou dlouhodobě napjaté a v nejbližším období budou zřejmě ještě napjatější. Vedení Formule 1 totiž odmítlo otevřít dveře klepoucímu Andrettimu, o jehož přijetí do soutěže se plně zasazovala Mezinárodní automobilová federace. Podle Martina Brundla bude mít tento počin „efjednotky“ dalekosáhlé důsledky a pověď k otevřené a stupňující se konfrontaci.

Formule 1 a prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem si dlouhodobě neumějí přijít na jméno. Důvod? Řekněme, že obě strany chtějí, aby se nejvyšší motoristickou soutěž ubírala směrem, kterým ukazují.

Protichůdné názory jsou však pouze smítkou ve srovnání s tím, k čemu došlo v uplynulém týdnu. F1 rozhodnutím nepřijmout mezi sebe Andretti Cadillac Racing vykopala válečnou sekeru a hodila ji po Mezinárodní automobilové federaci, která nepochybně podnikne protiúder.

„F1 se tímto počinem dostala do otevřené konfrontace s FIA,“ vyslovil se Martin Brundle pro Sky Sports. “FIA totiž byla za přijetí Andrettiho, zatímco Formule 1 řekla tomuto týmu – který v dokumentu není označován jako Andretti, ale jedenáctý tým-, jasné ne.”

Formule 1 odůvodnila své rozhodnutí nepřijmout Andrettiho do soutěže tím, že by ji americký celek nijak neobohatil, protože by nebyl dostatečně konkurenceschopný. Brundle dal v tomhle FOM za pravdu.

„F1 zcela správně poznamenala, že pro Andrettiho, resp. nováčka, jak jej v dokumentu nazývají, bude postavit zcela nové auto pro rok 2025 a následně 2026 – kdy bude muset začít od nuly –, příliš velkým soustem.“

„Formule 1 se domnívá, že Andretti nebude dostatečně konkurenceschopný. Andretti na to nepochybně odvětí, aby mu dali šanci, protože se jedná o silnou organizaci s množstvím financí, která ukáže, co dokáže.“

Brundle je kromě toho přesvědčen, že v rozhodnutí nepřijmout Andrettiho do F1 sehrály svou roli i finance. Formule 1 je v současnosti zlatý důl produkující obrovské zisky, o které by se jednotlivé týmy s nováčkem dělily jen velmi neradi.

„F1 zažívá (z pohledu příjmů, pozn. red.) své nejlepší časy. Týmy a ostatní se proto ohánějí a budou ohánět tím, že Formule 1 je tam, kde je nyní, jen proto, že jednotlivé celky do ní v době krize nalily obrovské množství peněz.“

„Po závodoch je poptávka po celém světě a tribuny praskají ve švech. F1 proto vyslala jasný signál: ´Nemůžete sem jen tak přijít a připojit se k nám, když jde všechno tak dobře. Musíte nám ukázat, čím můžete přispět,´“ dodal Brundle.