logo F1live.cz

Andretti formálně pokřtil novou továrnu v Silverstone. Cílem je vstup do F1 v roce 2026

Andretti, ilustračné
© X/Andretti Formula E
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Andretti Global se nevzdává. Sen Michaela Andrettiho o vstupu do Formule 1 neskončil a bývalý závodník – a dnes úspěšný podnikatel – pokračuje ve svých plánech na vstup ve spolupráci s koncernem General Motors. Michael se motoristické veřejnosti opět připomněl při příležitosti otevření nové továrny.

V tomto zařízení tým pracuje již nějaký čas. Krátce předtím, než ho Formule 1 oficiálně odmítla, pozval zástupce médií, aby jim ukázal nový domov svého týmu. Toto mediální úsilí mu nakonec nepomohlo, ale odmítnutí ze strany F1 také nezastavilo jeho přípravy. „Projekt zůstává v nejistotě, zatímco v zákulisí pokračují diskuse,“ popsal současný stav věci portál Motorsport.com.

Tým údajně směřuje ke vstupu do Formule 1 v roce 2026 a doufá, že tentokrát dostane zelenou od FOM. Přesvědčit chce i svým rozrůstajícím se zázemím. Andretti Global nyní potvrdil svůj přesun na novou základnu o rozloze 3700 metrů čtverečních v britském Silverstone. Aerodynamické oddělení tu údajně již naplno pracuje a mechanické bude následovat. Andretti nakonec převezme i sousední budovu s rozlohou 6500 metrů čtverečních.

K tomu ještě třeba připočíst novou továrnu týmu nedaleko Indianapolisu a část výzkumu a vývoje probíhá i v továrně General Motors v Charlotte. Tým chce v letech 2026 a 2027 jezdit s motory Renault a poté v roce 2028 přejít na pohonné jednotky Cadillac, čímž zpečetí svou proměnu na čistě americký továrenský tým.

„Formule 1 je vrchol motoristického sportu,“ řekl Michael Andretti před nastoupenými zaměstnanci při příležitosti formálního otevření továrny. „Působíme v různých motoristických sériích, ale F1 je absolutní vrchol. Proto si myslím, že pro naši značku by to bylo něco obrovského.“

„Splnili bychom tak svůj cíl a působili ve všech velkých motoristických sériích na světě. Je to náš cíl a byl to náš cíl několik let. Jsme pevně přesvědčeni, že se tam nakonec dostaneme,“ slibuje Andretti.

„Kromě toho budujeme fantastický tým. Vybudovat skutečný tým úplně od nuly je pro Formuli 1 něco unikátního. Myslím si, že když se nakonec dostaneme na startovní rošt, překvapíme tím mnoho lidí,“ dodal.