logo F1live.cz

Čeká nás klíčové setkání s FOM, říká Mario Andretti

Mario Andretti
© Zach Catanzareti Photo (CC BY 2.0)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2024

I odpůrci musí uznat, že Michael Andretti je vytrvalý člověk s ocelovými nervy. Zajímalo by nás, kolikrát si musí vyslechnout „ne“, než to nakonec vzdá. Nepřekvapilo by nás, kdyby takové číslo neexistovalo. Americký podnikatel stále doufá, i když takový Joe Saward naznačuje, že pro nové týmy se dveře brzy úplně zavřou.

Andretti v současnosti buduje za velké peníze zařízení, která možná nikdy nevyužije. Investovat miliony bez toho, abyste měli záruku návratnosti, chce nemalou odvahu. Michael dostal v říjnu zelenou od FIA, která však byla podmíněna souhlasem FOM. Málokoho překvapilo, když Liberty Media nakonec odmítla.

Americký podnikatel však doufá, že to není konec. Prý se blíží další důležité setkání s FOM. Zdá se tak, že velká slavnost v podobě otevření nové továrny nebyla náhodná a Andrettiovci se prostřednictvím médií pokoušeli Liberty Media opět přesvědčit, že jsou pro ně správnou volbou a budují obrovský tým.

„Pokračujeme v práci bez ohledu na to, co bylo dosud prezentováno médiím,“ prohlásil mistr světa z roku 1978 a Michaelův otec Mario Andretti. „Myslím si, že máme správný přístup. FIA nám dala zabrat při prověřování, zda splňujeme všechna kritéria. Potřebujeme už jen požehnání od FOM. Před námi je klíčové setkání a doufám, že přijdou nějaké pozitivní výsledky.“

V oficiálním odůvodnění vyjádřila Liberty Media pochybnosti, zda Andretti dokáže postavit tým, který bude konkurenceschopný hned od prvního dne. Mario však říká, že se ve svých přípravách dostali až k testování prototypu ve větrném tunelu. Pokud je to auto pro rok 2026, tak to pravidla nedovolují, ale to není v tuto chvíli důležité.

„Od úplného začátku se naše práce nezastavily,“ ujistil Mario Andretti. „Už máme auto ve větrném tunelu a další věci. V současnosti je naším cílem vstup do Formule 1 v roce 2026.“

„Když dostaneme konečné ‚okej‘, musíme zadefinovat množství klíčových prvků, protože se k nám chtějí připojit velmi zkušené osobnosti a my potřebujeme konečné ‚ano‘. Když ho dostaneme, nezačneme od nuly. Už jsme na cestě,“ dodal Mario.

Ostřílený žurnalista Joe Saward to však ve svém blogu nevidí růžově. Od roku 2026 totiž začne platit nová Concordská dohoda, jejíž podoba se nám už rýsuje. Prý bude vypadat velmi podobně jako ta stará, ale s některými podstatnými úpravami. Jedna z nich bude velmi zajímat i Andrettiovce.

„Většina týmů si přeje, aby se v nové dohodě upevnil maximální počet účastníků na deset. Samozřejmě, tato skutečnost rozčiluje americké fanoušky, kteří v tom vidí jakési spiknutí, ale takové uvažování nedává žádný smysl. Liberty Media je americká společnost, kotovaná na burze NASDAQ, s množstvím amerických investorů a všichni by rádi viděli úspěšný americký tým,“ napsal Saward ve svém blogu.