logo F1live.cz

Andrettiovi čeká v Miami setkání s FOM: Jsme uraženi a připraveni na krev

Mario Andretti
© Zach Catanzareti Photo (CC BY 2.0)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Přijde den, kdy tento příběh definitivně skončí? Úsilí týmu kolem Michaela Andrettiho by se dalo přirovnat k cestě bájného Odyssea v Homérově Iliadě. Zdálo se, že po definitivním odmítnutí FOM na konci ledna je tato záležitost jednou provždy uzavřena, ale Andretti Global pokračuje v práci a doufá, že svou vytrvalostí nakonec všechny přesvědčí.

Přiostřuje se také komunikace, na kterou Michael využívá svého syna a mistra světa z roku 1978 Maria Andrettiho. Ten často mluví a komunikuje jménem nového týmu, ve kterém však nemá žádnou výkonnou funkci. Je tedy jakýmsi „Helmutem Markem“, kterého zaměstnává výrobce energetických nápojů, nikoli závodní tým Red Bull.

Mario v rozhovoru pro tiskovou agenturu AP pořádně přitvrdil. „Ve skutečnosti mě to urazilo,“ prohlásil na margo stanoviska FOM, které pochybovalo, zda nový americký tým dokáže postavit konkurenceschopné auto už ve své první sezóně. „Je to velká investice do Formule 1 a někdo by si myslel, že to přivítají. I hodnota seriálu je vyšší s jedenácti týmy než s deseti, takže to nechápu. Raději nám řekněte, v čem je skutečně problém.“

FOM to přitom udělala chytře. Ve svém stanovisku otevřela Andrettimu dveře, ale až v roce 2028, kdy má být připravena nová pohonná jednotka General Motors. Američany přitom dost rozladilo zjištění, že se jim některé týmy snažily jít za zády a kontaktovat americkou automobilku s cílem navázat spolupráci.

„To je další urážka. To my jsme na tom pracovali s GM, které zase a znovu opakovalo, že buď Andretti, nebo nikdo. F1 se nám je však pokusila vzít. Je v tom určitý podtext, kterému nerozumím, ale pokud chtějí krev, tak jsem připravený,“ prohlásil Mario Andretti.

Nově vznikající tým čeká v Miami setkání s FOM, na kterém nebudou jen odpovídat na otázky, ale také je sami klást. „Setkali jsme se s nimi jen jednou, což je problém. To nestačí. Právě proto velmi vítám další setkání. Pojďme si sednout, protože jsme v minulosti propásli několik příležitostí, ale musíme se dívat dopředu, ne dozadu,“ vzkázal mistr světa z roku 1978.

„Nadále jsem plný naděje, protože jsme nikdy nepřestali pracovat. Jasně jsme řekli, že naše práce pokračuje určitou rychlostí. Můžete vidět, že to nejsou jen slova. Náš tým už má v Silverstone svůj domov,“ prohlásil Andretti.

„Snažíme se říci, že uděláme vše, co od nás budou žádat. Když nad něčím přemýšlíte, řekněte nám to. Oni nám však nic neřekli. Slyšeli jsme jen nějaké výmluvy typu: nechceme vás, ale také vás nechceme ztrapnit. Faktem je, že General Motors je z tohoto projektu nadšené. Vyjádřili svůj dlouhodobý závazek a já opravdu nevím, co víc můžeme udělat,“ dodal Mario.