logo F1live.cz

Steiner byl vyhozen při “velmi krátkém telefonátu”: Já jsem chtěl investovat, on ne

Günther Steiner a Gene Haas
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Neprošel ani měsíc, co v týmu Haas skončil Günther Steiner. Po této zprávě však následovala taková lavina novinek, že dnes si na temperamentního Tyrolana málokdo vzpomene. Své působení v Haasu a následný odchod z týmu postupně odhaluje v sérii rozhovorů.

Ačkoliv práce s médii se nejeví jako ta nejpopulárnější složka povinností šéfa týmu, stále zůstávají dobrým prostředkem pro komunikaci. Dvojnásob to platí, když vás vyhodí z týmu F1 a vy ztratíte platformu, prostřednictvím které můžete šířit své poselství. Platí to i pro Günthera Steinera, který v lednu poskytl více rozhovorů jako vyhozený šéf než aktivní šéf týmu.

V jednom z nich, pro britský magazín Autocar, vyprávěl krátkou historku o tom, jak se dozvěděl o svém konci v týmu Haas. „Bylo to úplně z ničeho nic. Gene mi zavolal. Říkám mu: ‚OK, co mi chceš říct?‘“

„Řekl: ‚Nejsem ochoten s tebou prodloužit smlouvu.‘ Na to jsem odpověděl: ‚Je to tvé rozhodnutí. Je to tvůj tým a můj kontrakt vypršel. Co se dá dělat? Jestli je to správně? Ať řeknu cokoliv, nebudeš souhlasit, tak to nechme být.‘ Byl to velmi krátký telefonát. Žádná velká diskuze nebo něco podobného,“ řekl Steiner, na kterého to vůbec nepůsobilo standardním dojmem.

„Bylo to také velmi zvláštní. Pracujete s někým 10 let a dostanete takový telefonát… Je to divné. Byl jsem v pořádku, prostě jdeme dál. Každopádně jsem již více nevěřil tomu, co se v týmu dělo,“ řekl Steiner.

Netrvalo dlouho a více či méně známe přesné důvody, proč se Gene Haas rozhodl pro změnu. Zjednodušeně řečeno, americký podnikatel chce zázrak ve stylu Brawn GP, prostě chce, aby šéf týmu našel způsob, jak vyhrávat navzdory nejmenšímu rozpočtu. Formule 1 se však od roku 2009 velmi změnila a uvědomuje si to i Steiner, podle kterého týmu škodí akutní nedostatek investic.

„Něco se muselo změnit. Neříkám, že Haas to dělal špatně, ale všichni ostatní to dělali správně. Formule 1 se za posledních pět let změnila. Je to úplně jiná hra. Všechny týmy jsou silné,“ řekl Steiner.

„Pokud rozumíte F1, stačí otevřít oči a podívat se, co dělají ostatní a Haas nedělá. Dostanete se do bodu, kdy s přístupem Haasu nikam nedostanete. Stopky vám neukážou, co chcete vidět,“ dodal.

Důvodem tedy byly zcela zřejmě spory o další budoucnost týmu. Steiner chtěl investovat peníze, které Gene Haas neměl a odmítl je získat prodejem podílu. „Já jsem chtěl do týmu investovat, on ne. Jednoduše jsme měli rozdílné názory na to, jak by věci měly pokračovat. S takovým nastavením od týmu nemůžete chtít více. To není kritika, ale realita. Rozpočtový strop změnil Formuli 1 a staré pořádky už neplatí,“ prohlásil Tyrolan.

„McLaren, Williams a AlphaTauri už dva roky investují do infrastruktury, aby měli větší rozpočet na provozní činnost. Pokud je nebudete následovat, nemůžete očekávat, že udržíte krok,“ dodal Steiner.