logo F1live.cz

Rozdílné názory připravily Steinera o místo, shodují se pozorovatelé

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Situace kolem Günthera Steinera se nám vyjasnila poměrně rychle. Pro mnohé to bylo obrovské překvapení navzdory nelichotivým výsledkům stáje. Temperamentní Tyrolan byl tváří stáje a jednoznačně její nejpopulárnější postavičkou. Formule 1 je však tvrdý byznys a bez výsledků jste mimo hru.

I když Haas se ne příliš elegantně vyhnul odůvodnění, proč se tým rozhodl nepokračovat s prvním šéfem v historii své existence, mezi řádky se z tiskového prohlášení dalo velmi snadno vyčíst, jaká je situace. Majitel Gene Haas zmínil ve svém prohlášení dlouholetého spolupracovníka jednou větou, ve které mu poděkoval za jeho práci. Mnohem více nebylo uvedeno ani v ostatním textu, který se mnohem více věnoval životu a dílu nového šéfa Ajaa Komaca. Sám Günther Steiner pro změnu nedostal absolutně žádný prostor na vyjádření.

Gene Haas následně v rozhovoru potvrdil, že za Steinerovým koncem jsou nedostatečné výsledky. Média informovala, že Tyrolanovi končila smlouva s Haasem a majitel týmu se rozhodl, že ji neprodlouží. Vyhnul se tak nutnosti vyplatit Steinerovi kompenzaci za předčasné ukončení kontraktu. Načasování už ani nemohlo být lepší, protože podle několika předních pozorovatelů byly názorové rozpory mezi šéfem týmu a majitelem velmi výrazné.

„Vždy je důležité, když odcházející osoba není citována v tiskové zprávě. Říká vám to, že došlo k třenicím. Mám podezření, že se o tom ještě dozvíme více. Tým v posledních sezónách neudělal pokrok, ale když nejsme přímo uvnitř, těžko nám posoudit, proč tomu tak bylo. Hodně štěstí, Günther a Haas,“ napsal na sociálních sítích bývalý pilot a komentátor Martin Brundle.

Více informací přinesl reportér oficiálního portálu Formule 1 Lawrence Barretto. Právě on krátce po Steinerově propuštění vyzpovídal majitele stáje Gena Haase. „Günther Steiner, hnací síla, která stála za vstupem týmu Haas do F1 a udržela ho po osm sezón včetně pandemie, končí ve funkci šéfa týmu. S okamžitou platností ho nahradí hlavní inženýr Ajao Komacu,“ napsal novinář na sociálních sítích.

„Steiner a majitel Gene Haas měli prý rozdílné názory na další směřování týmu, a proto se rozhodli jít každý svou cestou. Pokud vím, Steinerova smlouva vypršela koncem minulého roku. Po neshodách o dalším strategickém směřování týmu nedošlo k prodloužení Güntherovy smlouvy,“ uvedl Barretto.

„Steiner za sebou zanechal velkou díru. Bude nevyhnutné ji nějak zacelit. S týmem dokázal něco výjimečného. Udržel ho nad vodou během pandemie, neustále uzavíral dohody s novými sponzory a jeho nakažlivá osobnost z něho dělala skvělého šéfa. Jeho odchod je ztrátou,“ napsal známý novinář.