logo F1live.cz

Gene Haas přiznal, že za koncem Steinera jsou „ostudné“ výsledky: Na trati nás ponižují

Günther Steiner a Gene Haas
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Tým Haas přinesl první velkou bombu sezóny 2024. Na začátku roku se rozhodl rozloučit se svým dlouholetým šéfem a jedním ze svých spoluzakladatelů G üntherem Steinerem. Navzdory nelichotivým výsledkům je odchod temperamentního Tyrolana překvapením. Haas nemá nejlepší infrastrukturu na roštu ani nejvyšší rozpočet, ale majitel stáje přesto trvá na tom, že výsledky byly „ostudné“.

Haas skončil v minulé sezóně na posledním místě Poháru konstruktérů. S ohledem na četné problémy, pomalý vývoj a zjevné nedostatky v infrastruktuře to málokoho překvapilo. Tento tým potřebuje mnohem více než jen výměnu šéfa, ale tam to obvykle začíná. Stáj opustil kromě Günthera Steinera také jeho krajan a technický ředitel Simone Resta.

Haas se nachází na rozcestí. Ajao Komacu se stal novým šéfem stáje, ale japonský inženýr začíná bez šéfa technického oddělení a i když mu tým slibuje jmenování provozního ředitele, žádného zatím nemá. Asi není těžké si představit, že zvláště po velmi nevydařeném závěru sezóny 2023 nebudou výsledky týmu v nové sezóně nijak oslnivé.

Majitel stáje Gene Haas poskytl po provedení personálních změn rozhovor pro F1.com, ve kterém nastínil důvody, proč se rozhodl neprodloužit smlouvu s Güntherem Steinerem. Vše je prý otázkou výkonnosti. „Ferrari je pro nás velmi dobrý partner. Jsou s námi od prvního dne, staví neuvěřitelné motory a jejich zavěšení je velmi dobré. Využíváme mnoho jejich hardwaru,“ řekl americký podnikatel.

„Funguje to velmi dobře a opravdu nám pomáhají. Jsem zahanben, že si s tím nedokážeme poradit lépe. Směrem do budoucnosti chci využít dobré vybavení, které mnohé týmy nemají šanci získat. Pole bude mnohem vyrovnanější. Red Bull rozvíjí své vztahy s AlphaTauri a konkurence bude velmi tvrdá, takže partner jako Ferrari je pro nás nesmírně důležitý,“ řekl Haas.

Jeho tým se v tiskovém prohlášení o Steinerovi téměř nezmínil. Zní to trochu, jako by se s Güntherem nerozešli v dobrém. Gene mu jednou větou poděkoval za jeho práci, přitom jako jeden ze spoluzakladatelů stáje si rozhodně zasloužil něco víc. Formule 1 je však nekompromisní byznys založený na výsledcích. Pokud je nedosáhnete, jste bez práce.

„Mluvím s mnoha inženýry a myslím si, že naším největším nedostatkem je aerodynamika. Náš program v aerodynamickém oddělení potřebuje zapracovat. Když vás víkend co víkend ponižují na trati, začnete toho mít plné zuby,“ prohlásil Gene Haas, který dal jasně najevo, jaké jsou důvody Steinerova odchodu.

„Všechno je to o výkonnosti. Jsme tu osmý rok, máme za sebou více než 160 závodů a nikdy jsme se nedostali na pódium. Nesedím tu a nehovořím, že je to Güntherova chyba nebo něco podobného, ale zdá se to jako správný čas na změnu a vyzkoušení nového směru. Nezdá se, že by pokračování po starých kolejích fungovalo,“ říká Haas.

„Günthera mám rád. Je to opravdu dobrý člověk a má skvělou osobnost. Měli jsme těžký závěr roku. Nerozumím tomu, opravdu tomu nerozumím. Co se pokazilo? To je asi otázka na Günthera. Na konci dne je to o výkonnosti a já už nechci skončit desátý,“ dodal.