logo F1live.cz

K prodeji týmu nedojde, prohlásil Gene Haas

F_ya806WkAAcCUp
© Twitter/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2024

V posledním týmu uplynulého ročníku došlo před začátkem sezóny k pořádnému zemětřesení. Majitel stáje Gene Haas se rozhodl vykopnout dlouholetého šéfa a protagonistu značky Günthera Steinera a po neshodách si kufry sbalil i technický ředitel Simone Resta. Haas je očividně frustrovaný a nejeden si pokládá otázku, zda se náhodou týmu, který působí v F1 od roku 2016, nerozhodne zbavit. Americký byznysmen však nic takového nemá v úmyslu. Celek z Kannapolisu a Banbury si hodlá ponechat a věří, že se vše na dobré obrátí.

Haas se v posledních letech většinou pohybuje na úplném ocase startovního pole. Nedostatečné výsledky a nejnovější i odchod spoluzakladatele stáje Günthera Steinera se podepsaly pod spekulace o prodeji týmu. Gene Haas však formulovou veřejnost ujišťuje, že nic takového nemá v úmyslu.

Právě naopak – týmu chce pomoci růst a zajistit, aby nebyl pouze do počtu, ale po letech konečně pořádně zamíchal kartami. „Nedostal jsem se do F1 proto, abych tým následně prodal,“ vyslovil se Gene Haas pro Formula 1.com. „Do F1 jsem vstoupil proto, že jsem chtěl závodit. Günther měl stejnou perspektivu. Nejsme tady k tomu, abychom na působení v F1 vydělávali, chceme závodit a být konkurenceschopní.“

Z toho, že Haas hrál dosud jen druhé housle, si zakladatel stáje těžkou hlavu nedělá – vždyť každému jednomu z týmů se někdy daří a jindy ne. Důležité je přežít a nepolevit.

„Přežití je jednou z charakteristik zlepšování se,” prohlásil Tyrolčan. „Pokud dokážete přežít, máte další rok na to, abyste přesvědčili o svých kvalitách. S odchodem Günthera dojde k velkým změnám. Ztráta Günthera způsobí, že se tým bude muset soustředit na jiné aspekty. Doufejme, že si odteď budeme počínat lépe.“

Se zavedením rozpočtového stropu se očekávalo, že se startovního pole navzájem sblíží – a tak se také stalo. Haas si však žebříčkově nepolepšil. Podle Geneho za to může skutečnost, že tým nedokázal pod vedením Steinera zacházet dostatečně efektivně s výdaji.

„Lidé se domnívají, že utrácíme mnohem více peněz než dříve. Ve skutečnosti se ale obvykle pohybujeme deset milionů pod rozpočtovým stropem. Myslím si, že problém tkví v tom, že při nakládání s těmito penězi neodvádíme dostatečně dobrou práci. Mnoho týmů již dříve investovalo do infrastruktury, budov, vybavení a personálu.“

„Ze zavedení rozpočtového stropu jsme chtěli těžit, jenže akorát utrácíme spoustu peněz. Strop jsme sice nepřekročili, ale jsme k němu zatraceně blízko. Domnívám se proto, že peníze neutrácíme dostatečně efektivně,“ dodal Haas.