logo F1live.cz

Nedostal jsem příležitost rozloučit se se zaměstnanci, prozradil Steiner

Formula 1 2023: Brazilian GP
© AUTóDROMO JOSé CARLOS PACE, BRAZIL – NOVEMBER 02: Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1 Team during the Brazilian GP at Autódromo José Carlos Pace on Thursday November 02, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Andy Hone / LAT Images)
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Formulí 1 otřásla před několika dny šokující informace: Günther Steiner končí s okamžitou platností ve funkci šéfa týmu Haas, nahradí ho Ajao Komacu. Spoluzakladatel amerického celku tak bude muset rozesílat životopisy. Čemu se hodlá věnovat po překvapivém konci v F1?

Temperamentní Tyrolčan byl šéfem amerického týmu od jeho vzniku – a nejen to. Steiner nebyl jen „lodivodem“ stáje, ale také jakousi tváří, která se každému z nás vybavila při vyslovení slova Haas.

Od roku 2024 si však budeme muset zvyknout na to, že svérázného inženýra už v čele Haasu neuvidíme. Majitel týmu Gene Haas se totiž rozhodl se Steinerem pro neuspokojivé výsledky vyrazit dveře a nahradil ho Japoncem Ajaem Komacuem.

Steiner v jednom z prvních rozhovorů po propuštění prozradil, že neopouští pouze Haas, ale stahuje se z F1 prozatím nadobro. Těší se, že bude mít část věnovat se rodině – specificky „náročné“ dceři –, na kterou posledních deset let neměl čas.

„V první řadě chci načerpat trochu sil,“ uvedl Steiner na akci Autosport International Show. „Bylo to náročných deset let a doma mám co dohánět. Bude fajn strávit čas s rodinou, dcera má 14 let a je to s ní dost náročné. Držet ji na uzdě bude momentálně náročnější než vést tým F1. Několik následujících měsíců se tedy budu věnovat rodině.“

„Nevím, jestli bude o mě (poté) ve Formuli 1 zájem. Nikam nespěchám, řekl Steiner pro Sky Sports F1. „Vždy se však najdou lidé, kteří mě v F1 přivítají; poznal jsem jich tam hodně a našel si spoustu přátel. Pokud se naskytne zajímavá příležitost, která bude pro mě výzvou, tak se do F1 vrátím. Nechci ale ve Formuli 1 zůstat na sílu.

Steiner vypadá být s nečekaným vyhazovem z Haasu vyrovnaný, i když způsob, jakým k němu došlo, je značně nestandardní. „Bylo mi to oznámeno prostřednictvím telefonu. Gene mi řekl, že se mnou nechce prodloužit smlouvu, která vypršela na konci sezóny, a to bylo všechno, co mi řekl.“

Na otázku, zda Steinera ukončení spolupráce překvapilo, držitel italského a amerického občanství odpověděl: „Vždy vás něco takového překvapí. Gene je však vlastníkem týmu, může si dělat co chce, je to jeho svobodné rozhodnutí.“

Günthera mrzí jen jedno – že mu nebylo umožněno osobně se rozloučit se zaměstnanci Haasu a poděkovat za přízeň fanouškům. „Před odchodem jsem neměl příležitost poděkovat některým lidem. Chtěl bych proto poděkovat všem členům týmu, se kterými jsem se nemohl při odchodu pořádně rozloučit .

„Dělám tak touto cestou. A také chci říci všem fanouškům, kteří nás podporovali – když jsem byl součástí týmu –, že to bylo z jejich strany fantastické. Děkuji všem za podporu, kterou jsem dostával a dostávám, mimořádně si toho vážím. Bolelo mě, že jsem se s týmem nemohl rozloučit, ale všichni mě znají a vědí, že oceňuji jejich práci. Nejlepší by jim to však bylo říci osobně: ´Nazdar kluci, díky za to, co jste pro tým udělali,´“ dodal Steiner.