logo F1live.cz

Nerozumím, jak můžeme s takovými lidmi a vybavením skončit poslední, diví se Gene Haas

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2024

Je poslední místo týmu Haas odrazem skutečnosti nebo odrazem nenaplněného potenciálu? Podle nejrozšířenějšího názoru je americká stáj nejmenší, nejskromněji vybavená a nejchudší, ale její vlastník Gene Haas to evidentně vidí jinak. Podle něho nedokázal tým pod vedením vyhozeného šéfa G ünthera Steinera vytěžit maximum ze svého potenciálu.

Haas byl vždy týmem, který otáčel v ruce každou korunu a snažil se být co nejefektivnější. I když nám megalomanské a zbytečné utrácení ve Formuli 1 příliš nevoní, na úspěch v tomto sportu potřebujete kvalitní zázemí a zdroje. Ty však Haasu chybí a navzdory novému titulárnímu partnerovi je podle slov majitele týmu stále několik milionů dolarů pod rozpočtovým stropem.

Bohužel, vzhledem k nedávným výsledkům nelze očekávat, že by se na trhu zvýšil zájem o sponzorování této stáje a za poslední místo nedostane mnoho peněz ani od FOM. Gene Haas se však už v kariéře naučil, že efektivní nakládání s prostředky je klíč k úspěchu. „To je jeden z důvodů, proč jsme přežili – dobře víme, kam směřují naše peníze,“ prohlásil americký byznysmen pro F1.com.

„Efektivita při práci nám zajistí, že v této sérii přežijeme. Jsme jedním z nejdéle přežívajících týmů. Všechny ostatní nové týmy, které přišly do Formule 1, měly tendenci utratit všechny peníze v prvních letech a pak skončily. My jsme přežili osm sezón a nečelíme hrozbě odchodu. Určitě chci přežít dalších deset let,“ řekl Haas.

Haas doufá, že lepší výsledky přinesou i větší zájem partnerů. To je určitě pravda, ale v současnosti to určitě nevypadá, že by parta rozdělená mezi základny v Kannapolisu, Banbury a Maranellu nastoupila na vzestupnou trajektorii. Závěr sezóny byl jedním slovem katastrofální a tým pojede na bahrajnské předsezónní testy jako vyložený outsider.

„Musíme se zlepšit,“ řekl Gene Haas. „Je snazší udržet si sponzory a přilákat partnery, pokud jsme týmem středu pole a ne týmem posledním. To je můj pohled na věc. Zároveň, pokud dokážeme zrychlit, dostaneme více peněz od FOM, díky čemuž se nám bude dýchat lehčeji.“

„Je to o vítězství. Máme skvělý tým, máme skvělý motor, máme opravdu skvělé jezdce. Neexistuje důvod, proč bychom měli být až na desátém místě. Nerozumím, jak můžeme být poslední se vším tím vybavením a lidmi, které máme,“ dodal Haas.