logo F1live.cz

Steinerovi by nováček už nevadil. Bearmana by prý vzal

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Přestupový rok 2024 je stále šílenější. Lewis Hamilton podepsal smlouvu s Ferrari a na Velké ceně Saudské Arábie svým výkonem hlasitě promluvil Oliver Bearman. Britský mladík se pevně usadil na přestupové mapě a čekají ho důležité měsíce plné vyjednávání, které musí doplnit adekvátními výkony ve Formuli 2. Už nyní je však jasné, že klíčem pro jeho budoucnost je výkon v Džiddě a jeho nejpravděpodobnějším budoucím zaměstnavatelem Haas, jehož bývalý šéf Günther Steiner by ho prý v týmu uvítal.

Podobně jako jeho nástupce ve funkci šéfa americké stáje Ajao Komacu, i Tyrolan byl unesen z výkonu britského mladíka, který s Haasem absolvoval loni dva volné tréninky. Zdálo se, že Steiner to udělal, protože to od něj vyžadovala pravidla a zároveň tím prokázal laskavost Ferrari. Podle nej se však o nasazení Bearmana nevedla žádná dlouhá diskuse. Boss Ferrari Fred Vasseur je prý více než schopný posoudit potenciál mladého pilota.

Ani v tomto případě se prý nemýlil. „Opravdu mě ohromilo, jaký je klidný,“ napsal bývalý šéf Haasu ve svém sloupku pro F1.com. „Dopřává si čas a nikam se nežene. Musí to vycházet z jeho minulosti a z dobré výchovy rodiny. Museli mu k tomu pomoci rodiče a odvedli fantastickou práci. Je velmi mladý – osmnáct let je nic – a čas hraje v jeho prospěch. Je členem akademie Ferrari a ví, že pokud bude dobře pracovat, má před sebou dobrou budoucnost ve F1.“

Steiner byl jako šéf Haasu známý svou neochotou vzít do týmu mladé jezdce. Nasazení Micka Schumachera a Nikity Mazepina vyplývalo spíše z negativních okolností. Když se však finanční situace ve stáji z Banbury stabilizovala, okamžitě opět sáhl po veteránech. V případě Bearmana má prý jiný názor.

„Na základě jeho výkonu v Džiddě a po tom, co jsem od něj viděl v Haasu, bych mu dal závodní sedačku,“ vyhlásil Steiner jednoznačně. „Samozřejmě, závisí to i na okolnostech a na volných místech na roštu. Musíte se podívat na celkovou situaci, ale pro mě by byl kandidátem.“

„Samozřejmě, není stoprocentně jisté, že se mu to podaří. Stále je to riskantní, ale způsob, jakým se se vším vyrovnal v kvalifikaci a v závodě v Džiddě po jediné hodině tréninku, naznačuje, že toto riziko je menší,“ konstatoval Steiner.

„Potenciální zaměstnavatele tento výkon zbavil pochyb o tom, co dokáže. Je v dobré situaci, protože mnohým jezdcům po této sezóně končí smlouvy. Nemůže jít kamkoliv chce, ale věřím, že se mu naskytne nejedna příležitost. Pokud já vidím jeho potenciál, uvidí ho i ostatní, takže si myslím, že má dobrou šanci na zisk místa v příštím roce,“ dodal temperamentní Tyrolan.