logo F1live.cz

Steiner zařezává na nové knize: Některé své postoje po odchodu z Haasu možná přehodnotím

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Günther Steiner se po propuštění z Haasu ocitl bez práce, následkem čehož má najednou kvantum volného času. Jelikož však nehodlá sedět na gauči se založenýma rukama, rozhodl se započít práce na v pořadí druhé knize.

V té první se Steiner zabýval předloňskou sezónou Haasu a nabídl jakýsi průřez vlastní kariéry. Kniha sklidila velký úspěch, prodalo se jí více než 150 tisíc výtisků a již brzy bude dostupná ve dvanácti světových jazycích.

O čem bude v pořadí druhá Tyrolčanova publikace zatím nnení známo. Jisté je jen to, že při její tvorbě bude opětovně spolupracovat s ghostwriterem Jamesem Hoggem (ghostwriter je profesionální spisovatel placený za psaní, které se oficiálně připíše jinému autorovi, pozn. red.).

„Momentálně pracujeme na druhé knize,“ prozradil Steiner portálu Motorsport.com. „Naplánovali jsme si to už dříve. Po odchodu z Haasu se však některé mé postoje možná změní,“ zažartoval 58letý inženýr, který popsal, jak probíhaly práce na předešlé knize.

„Byla to úplně nová zkušenost. Naučil jsem se hodně o tom, jak fungují některá odvětví a jak se přistupuje k některým věcem. Nikdy předtím jsem jim totiž nebyl vystaven. Zároveň jsem si užil spolupráci se spisovatelem. Je to skvělý chlapík, hodně jsme se spolu nasmáli.“

„Řekl, že se vždy těšil na setkání se mnou, protože se na něj nikdy nemusel nutit. Veškerá naše spolupráce byla nesmírně přirozená.“ Steiner se již během působení v F1 věnoval mnoha mimosoutěžním aktivitám – včetně psaní či účinkování v Drive to Survive. Nemyslí si, že to byl jeden z důvodů jeho předčasného konce v Haase?

„Myslím si, že lidé připisovali mým mimosoutěžním aktivitám příliš velký význam,“ poznamenal Steiner. „Aktivitám mimo F1 jsem se však vedle každodenní práce příliš nevěnoval.“

„Během soutěžních víkendů máte spoustu pracovních povinností. Nikdy jsem však neměl 20 vystoupení (Pro Drive to Survive) za víkend, ale nanejvýš tři. Není pravda, že by vás tyto aktivity rozptylovaly, dokonce ani psaní knihy. Koneckonců to za vás dělá ghostwriter.“

A kolik času vlastně věnuje Steiner psaní v současnosti? Když ho, jak se říká, netlačí bota? „Teď mám na psaní více času, ale i tak děláme dvě sezení týdně po půlhodině. Jedno máme v úterý a jedno v pátek. To je všechno, co dělám já, on se stará o zbytek.“

„Mluvíš s ním, ale není to tak, že bych s ním trávil dny mluvením. Vím, že v případě některých lidí tomu tak bylo, ale v mém ne.“ Nebyl by to Günther, kdyby na závěr rozhovoru nezaperlil.

Steiner naznačil, že Haas si jeho propuštění načasoval na špatnou chvíli. Kdyby se ho totiž rozhodl zbavit o něco později, mohl těžit z knihy, kterou zanedlouho vydá. Takto se prý americký celek připravil o pěkný balík peněz. „Myslím si, že pro tým by měla moje kniha výhod více než cokoli jiného, protože by díky ní získali spoustu sponzorů,“ utrousil Ital, který je zároveň naturalizovaným Američanem.