logo F1live.cz

Oficiální! Nico Hülkenberg se upsal Audi

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2024

Kariéra Nica Hülkenberga ve Formuli 1 se zdála být na konci. Dokázal si však vybojovat šanci v Haasu, které se chopil a odměnou mu je příležitost v továrním týmu Audi. Německá automobilka chce své piloty v Sauberu již v roce 2025 a prvního již oficiálně oznámila.

Německý závodník i v této sezóně ohromuje svými výkony, když bodoval třikrát z pěti velkých cen a ve věku 36 let zažívá druhý vrchol kariéry. Pro německé Audi je německý závodník pochopitelnou volbou a v médiích byl Hulk dlouhodobě spojován právě s novým továrním týmem.

Jeho šéf Andreas Seidl prý chce mít jasno o jezdeckém složení co nejdříve. Říkalo se, že Carlos Sainz dostal od Audi ultimátum, aby se rozhodl do konce dubna. Nuže, pokud takovou podmínku předložil i Hülkenbergovi, tak ten nezaváhal.

Jak se dalo očekávat, Nico podepsal víceletý kontrakt, jelikož to je nezbytnost vzhledem k příchodu Audi do F1 až v roce 2026. Rodáka z Emmerichu tak čeká rok v Sauberu před oficiálním příchodem německé automobilky do Formule 1.

„Rád bych se Nicovi poděkoval za jeho přínos týmu během jeho působení – byl skvělým týmovým hráčem a spolupráce s ním nás bavila,“ řekl šéf týmu Haas Ajao Komacu. „Jeho zkušenosti a zpětná vazba pro nás byly neocenitelné při zlepšování naší celkové výkonnosti – to se projevilo v jeho kvalifikačních i závodních výkonech s monopostem VF-24.“

„V této sezóně nás ještě čeká mnoho závodů a my se těšíme, že budeme moci i nadále využívat jeho podněty po zbytek ročníku 2024,“ dodal Komacu.

Z této zprávy určitě nemají velkou radost Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou, kteří nijak neskrývají svou touhu překlenout svoji kariéru ve Formuli 1 až do příchodu Audi. Budoucnost obou je nyní značně nejistá. Audi nadále přesvědčuje Carlose Sainze, kterému prý předložilo velmi lukrativní nabídku. Španělský závodník si však nechává otevřené možnosti pro přestup do Mercedesu nebo Red Bullu.

Naproti tomu Haas pokukuje po britském mladíkovi Oliverovi Bearmanovi, který ohromil jako náhradník na Velké ceně Saudské Arábie. Bottas, Čou a současný pilot Haasu Kevin Magnussen by také určitě nepohrdli místem v americkém týmu.

„Není jasné, kdo bude Hülkenbergovým týmovým kolegou v Sauberu v roce 2025, přičemž se zdá být stále méně pravděpodobné, že v týmu zůstane některý ze současných jezdců. Sainz zůstává klíčovým cílem, ale předpokládá se, že Španěl chce ještě počkat, až se v následujících týdnech vyjasní situace v jiných týmech,“ napsal magazín Autosport.