logo F1live.cz

Pérez nedostane dvouletou smlouvu. Marko se obává, že by „polevil“

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2024

Formule 1 má za sebou jen úvodní čtyři velké ceny nové sezóny a přestupový kolotoč se nám pořádně rozjel. V minulosti jsme si zvykli, že o takovýchto otázkách se rozhoduje během léta či po letní přestávce. Letos vše letí velmi rychle. Stále nám však zbývá několik zajímavých otazníků a jeden z nich se týká sedačky v Red Bullu.

Skvělá forma Red Bullu a spolehlivé výkony Sergia Péreze naznačují, že Mexičan si svoje místo přece jen udrží. I když by si na to v minulém roce málokdo vsadil, v této sezóně je pilot Red Bullu dostatečně konzistentní. Když má auto výkonnostní převahu, aby týmu zajistilo oba mistrovské tituly, na co riskovat narušení rovnováhy?

Spekulace však stejně kolují. Red Bull byl za poslední rok spojován s Landem Norrisem, Alexem Albonem a dalšími jezdci. Podle slov Helmuta Marka se však tým nemusí nikam pospíchat. „Nedovolíme, aby nás někdo dostal pod tlak,“ prohlásil poradce Red Bullu pro OE24.at.

„Také Audi chce slyšet konečné rozhodnutí. My se však na vše díváme klidně. Když získáme celkový přehled, tak rozhodneme o našem jezdeckém složení,“ ujistil veřejnost Marko. Jeho tým si to může dovolit, když nabízí skvělé auto, ačkoliv sedět po boku Maxe Verstappena představuje tu největší výzvu.

O vlivu Audi na přestupovém trhu se už chvíli spekuluje. Mluvilo se například, že automobilka žádá od Carlose Sainze rozhodnutí do konce dubna, což je stále dvacet měsíců před oficiálním vstupem Audi do Formule 1. Tyto hlasy však potvrzuje i poradce Red Bullu.

„Je to směšné, ale my se této hry nezúčastníme. Počkáme si a uvidíme. Potom se rozhodneme. Nevím, co se to děje, ale slyšel jsem, že Audi vytváří tlak. Je trochu netradiční, když nováček tlačí na jezdeckém trhu,“ pokrčil rameny Marko.

Na otázku, zda by mohl v týmu pokračovat další rok Sergio Pérez, Rakušan odpověděl: „Všechno je možné. Náš tým v současnosti pracuje velmi dobře. Když však Pérez dostane dvouletý kontrakt, existuje riziko, že poleví,“ odkázal Marko, čímž svému jezdci dvakrát nepolichotil.

Máme tu však ještě jednu spekulaci, která stojí za zmínku. Říká se, že Christiana Hornera zachránili v jeho křesle thajští většinoví majitelé Red Bullu. Ten by se jim mohl odvděčit tím, že se thajský závodník vrátí do jeho týmu. Mohl by se Alex Albon opravdu stát světovým šampionem?

„Aby se mu to podařilo, musí nejdříve sedět v našem autě. S Williamsem však má smlouvu až do konce sezóny 2025,“ vyloučil návrat bývalého pilota stáje Helmut Marko.