logo F1live.cz

Mercedes opouští hlavní technický ředitel Mike Elliott

Mike Elliott, George Russell, Toto Wolff, Lewis Hamilton, Mick Schumacher a Hywel Thomas
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Mercedes v úterý oznámil, že hlavní technický ředitel Mike Elliott odchází z týmu, a to na základě vlastního rozhodnutí. Kam povedou jeho další kroky zatím není známo. Šéf stáje z Brackley Toto Wolff přiznal, že má z jeho odchodu smíšené pocity, přeje mu však jen to nejlepší.

Elliott v Mercedesu působil od roku 2012 jako šéf aerodynamiky, v současnosti zastával pozici hlavního technického ředitele týmu. Zahrál tedy klíčovou roli během úspěšných let, kdy stáj z Brackley získávala jeden titul za druhým.

Brit to oznámil zaměstnancům továrny v pondělí večer. Podle vlastních slov po dlouhých letech práce na plný úvazek má v plánu na chvíli si odpočinout a opustit tak intenzivní kolotoč Formule 1. „Být součástí Mercedesu byla jedna z největších výsad mé kariéry.“

„Během mého působení jsem viděl, jak se tým rozrostl. Táhli jsme za jeden provaz, od výhry v závodě přes první titul až po zisk rekordních osmi titulů v Poháru konstruktérů v řadě. Jsem hrdý na to, že jsem mohl být u toho,“ řekl 49letý inženýr.

Elliot zároveň přiznává, že současné období už nebylo takovou procházkou růžovou zahradou. „Ačkoli jsme v posledních dvou sezónách nevyhrávali tolik, kolik bychom chtěli, prověřilo nás to v mnoha jiných ohledech.“

„Během uplynulých šesti měsíců jsem si užíval technický vývoj monopostu, který, jak doufáme, může být základem dalšího úspěšného období. Rozhodl jsem se, že teď je ten správný čas udělat další krok, zhodnotit si 23 let práce v tomto sportu a poté najít další výzvu. Rád bych poděkoval svým kolegům za fantastických dvanáct společných sezón a popřál jim mnoho úspěchů do dalších let,“ prohlásil Brit.

K jeho odchodu se vyjádřil už i šéf Mercedesu Toto Wolff. „Mike je mimořádně inteligentní technik a skvělý týmový hráč, který výrazně přispěl nejen k vítězstvím v závodě, ale i k budování kultury našeho týmu. Na druhou stranu je však jasné, že je připravený na nová dobrodružství i mimo Mercedes, proto vím, že toto je pro něho správný krok.“

„Byl jedním z pilířů úspěchů týmu v uplynulém desetiletí a dnes se s ním loučíme se skutečně smíšenými pocity. Děkujeme mu za úsilí, odhodlání a odborné znalosti, které týmu přinesl během uplynulých let a přejeme mu do budoucnosti jen to nejlepší,“ uzavřel vídeňský rodák.

Související zprávy