logo F1live.cz

Jean Todt radí Ferrari udržet stabilitu: Už jim nechybí mnoho

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 11. 2023

Ferrari ani v této sezóně nedosáhlo na mistrovský titul, ba ve skutečnosti mělo od něj pořádně daleko. Italská stáj bude mít ještě co dělat, aby vůbec vybojovala druhé místo v konstruktérském šampionátu. To by však neměl být důvod na unáhlené reakce, říká bývalý šéf stáje Jean Todt. Ferrari by prý prospělo, kdyby konečně nastalo období stability.

O ukončení éry “létajících dveří” a začátku období stability se ve Ferrari mluvilo nahlas zejména po příchodu Mattia Binotta. Dnes už dobře víme, jak to dopadlo. Mattia Binotto je pryč, po jeho pravé ruce Laurentovi Mekiesovi zůstaly jen vzpomínky, a červenou kombinézu si vyzlíkl i šéf konceptu monopostu David Sanchez.

Nejnověji dostala šanci ukázat své kvality garnitura kolem Frédérica Vasseura. Nikdo od ní nemohl čekat boj o titul, vždyť ještě nestihla postavit ani svůj první monopost, ale jen pracovala s tím, co zdědila po Binottovi. Rozhodně však mohla pracovat na zdokonalení rozhodování boxové zídky, pitstopů, práce s nastaveními monopostu či odstraňování technických problémů, které Sainze stály v Brazílii dobrý start a Leclerca celý závod. Jednotku s hvězdičkou by za tyto činnosti určitě nedostala.

Jean Todt v rozhovoru pro Canal+ uvedl, že velmi dobře chápe tlak, kterému čelí představitelé Ferrari, ale není dobré mu vždy podléhat. “Ferrari je trochu jiný tým, protože vzbuzuje emoce a vášeň jako žádná jiná stáj. Pokud to však nefunguje, tendence je taková, že společně s tlakem od médií a tifosi musíme udělat změnu (šéfa), a to není nutně dobrá věc.”

Asi každý musí uznat, že odvolání Frédérica Vasseura je maximálně předčasné. Ve Ferrari je však na každé šéfovské židli podpilovaná jedna noha, a tak je třeba tuto pravdu opakovat nejvyššímu vedení v každém čase i nečase.

“Když jsem byl já šéfem týmu, profitovali jsme ze stability. To byla jedna z výhod, kterou jsem měl a která nám umožnila dosáhnout úspěchů,” říká 77letý Francouz, který se po ukončení své kariéry ve Ferrari pomalu přesunul do struktur FIA.

Za zmíněnou výhodu vděčí i vyššímu vedení Scuderie. “I když se objevil velký tlak volající po změně, nepodlehli jsme mu a i v těžkých časech jsme zůstali jednotní. Potom to začalo přinášet ovoce.”

Aby však začala nová struktura rodit ovoce, musí být ta správná. Podle Jeana Todta je Ferrari na hraně úspěchu už dlouhé roky. “Odkdy jsem v roce 2009 odešel, myslím si, že je to jeden z nejlepších týmů. Nebyli nejlepším týmem, protože po roce 2009 jsme měli éru dominance Red Bullu s Vettelem, dominanci Mercedesu s Hamiltonem a teď Verstappenovu dominanci. Nechybí jim však mnoho.”

Ferrari v kvalifikacích určitě dokáže hrát vyrovnanou partii i s Maxem Verstappenem. Potřebuje však najít více přítlaku, aby dokázalo konkurovat monopostu RB19 z hlediska degradace pneumatik.

“Na druhé straně velmi dobře víme, že najít ty poslední tisícinky sekundy je nejtěžší,” dále rozvíjel své myšlenky Jean Todt. “Tento rok se to nepodařilo, stane se to příští rok? Upřímně řečeno, jim to přeji, ale odpověď nevím.”

“Aby jste vyhráli, potřebujete dát dohromady všechny kousky skládačky. Dnes jim něco chybí. Není to mnoho, ale trochu přece,” doplnil.