logo F1live.cz

Za chybu organizátorů zaplatí Ferrari. To je prostě nepřijatelné, zlobí se Vasseur

F_HDK2XWMAA-Pum
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2023

První trénink na nejvelkolepější podnik této sezóny skončil obrovským ohňostrojem, ale ne takovým, jaký bychom čekali. Když Carlos Sainz přejel přes uvolněný kanálový poklop, za autem vyšlehly jiskry až do výšky několika metrů. Co je však horší, na tuto chybu organizátorů a FIA doplatí samotné Ferrari a Carlos Sainz.

Uvolněné, resp. nedostatečně připevněné kanálové poklopy v prvním tréninku zničily monopost Carlosu Sainzovi i Estebanu Oconovi. Oba týmy teď musí naplno makat, aby stihly výměnu šasi před koncem druhého tréninku, a tak měli aspoň něco z pátečních jízd.

Zdá se však, že minimálně Ferrari to nestihne. Škody jsou prostě příliš rozsáhlé. „Totálně jsme zničili celý monokok, motor, baterii,“ informoval o stavu Sainzova auta šéf Ferrari Frédéric Vasseur. „Podle mě je to prostě nepřijatelné. Bude nás to stát celé jmění. Carlosovi to úplně zničilo celé jízdy. V druhém tréninku se určitě nepředstaví. To, co se stalo dnes, je pro F1 prostě nepřijatelné.“

Pokud se poškodily i komponenty pohonné jednotky a Ferrari už nemá v záloze žádný kus, který by byl schopný zvládnout celý nedělní závod a i Velkou cenu Abú Dhabí, Carlos Sainz možná bude muset sáhnout po novém agregátu. To by však znamenalo, že do závodu by odstartoval z chvostu startovního pole. Kromě toho nesmíme zapomenout, že peníze za tuto výměnu by Ferrari muselo najít ve svém rozpočtu.

Ferrari avizuje, že bude nutné vyměnit „dvě třetiny monopostu“. Podle informací Tobiho Grünera z AMuSu to však mohlo dopadnout i mnohem, mnohem hůře. Kanálový poklop prý ve Ferrari Carlose Sainze vyrazil tak velkou díru, že zvnějšku kokpitu bylo vidět trať pod autem.

Moderátor tiskové konference se pokusil Fredovi Vasseurovi položit ještě další otázky týkající se Velké ceny Las Vegas, ale bylo zřejmé, že šéf Scuderie neměl na nic takového náladu. „Mohu už odejít? Zeptejte se něco Tota (Wolffa).“ Francouze prý v této chvíli potěší jen jediná věc: „Příspěvky do sbírky.“

Šéfové týmů však na tiskovce drží stranu Formule 1. Liberty Media odvádí skvělou práci, že dala dohromady takovou akci, shodují se. Toto Wolff se dokonce pořádně naštval, když jeden z novinářů prohlásil, že takový vstup do víkendu je fackou pro Formuli 1 a zároveň negativní reklamou.

„To není žádná facka. Nic to není. Neodjedeme volný trénink, zítra o tom nikdo nebude mluvit. Je směšné, že se tu bavíme o posraném poklopu v prvním tréninku! Vyjádřete nějaké uznání lidem, kteří dali dohromady toto podujatí, kteří dělají náš sport větším. Liberty odvádí skvělou práci. Poklop se uvolnil, auto se poškodilo, bylo to nebezpečné, ale mluvit o facke ve čtvrtek večer? To nikdo nechce,“ odkázal Toto Wolff s dodatkem: „V Evropě stejně nikdo nesleduje první trénink.“