logo F1live.cz

Norris byl poslán do nemocnice hrbolem na trati, Stella žádá jeho odstranění

Havária Landa Norrisa
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2023

Pouť Landa Norrisa GP Las Vegas trvala jen necelé tři kola a skončila za velmi nepříjemných okolností. Britský jezdec ztratil při průjezdu jedenáctou zatáčkou kontrolu nad svým McLarenem a velmi tvrdě havaroval. Kontrola ve zdravotním středisku sice skončila dobře, ale delegát FIA přesto rozhodl, že je nezbytné z preventivních důvodů provést další testy v nemocnici.

Byl to opravdu velmi nepříjemný a tvrdý náraz. Co je však horší, nebyla to zcela Norrisova chyba. Tato zatáčka se běžně projíždí naplno, ale nachází se tu také hrbol, na který si musíte dávat velmi dobrý pozor, protože se může stát právě něco takového.

Senzory při nárazu naměřily vysoké přetížení, takže Lando byl povinen dostavit se na lékařskou prohlídku, po níž delegát FIA rozhodl, že je nezbytné provést další testy v nemocnici. I těmi však Norris prošel a vzápětí byl propuštěn.

Na otázku, co způsobilo nehodu jeho jezdecké hvězdy, šéf stáje Andrea Stella odpověděl: „Je tam hrbol. Mohli jste vidět, že všechna auta při průjezdu tímto místem jiskřila a drhla podlahou o zem. Myslím si, že spojení studených pneumatik a hrbolu na trati ho mohla překvapit.“

„Podle mě by měli asfalt v tomto místě opravit a ten hrbol odstranit, hlavně když se jede v noci, protože tu bude vždy problém s ohříváním pneumatik a není tu dostatek přilnavosti. Kombinace těchto skutečností z toho dělá velmi složitou zatáčku. Už během víkendu jsme na tomto místě viděli, jak se monoposty přetáčejí. Bez ohledu na hodinu tedy nahlas doporučujeme tento hrbol odstranit,“ žádá důrazně šéf McLarenu.

„Férově je třeba přiznat, že ten hrbol tam číhal na všechny, takže záleží jen na vaší rychlosti, stavu pneumatik, úhlu zatočení či vzdálenosti od soupeře před vámi. Svoji roli tedy hraje více faktorů a Lando možná předpokládal, že tam bude mít dostatek přilnavosti. V tomto místě je to však složité a jsem si jistý, že více jezdců se k tomu vyjádří. Je nezbytné to opravit,“ dodal Stella.

Jeho tým zažil v Las Vegas velmi neúspěšný víkend. K Norrisově nehodě se přidaly nevydařené strategické rozhodnutí. Oscar Piastri vyměnil při první zastávce hardy za hardy a potom se v závěru modlil za další safety car. Pravidla vyžadují nasazení dvou odlišných směsí a protože se dalšího výjezdu bezpečnostního vozu nedočkal, musel osm kol před koncem zamířit k mechanikům znovu. Nakonec je z toho jen desáté místo, plus bod za nejrychlejší kolo závodu.

„Je to zklamání a velká škoda, protože Oscar jel naprosto fantasticky. Naše rychlost nás samotné překvapila. Velká škoda, že jsme se rozhodli startovat na tvrdých pneumatikách. Potom jsme museli neplánovaně zastavit po kontaktu s Hamiltonem. Výjezd safety caru prostě nebyl dobře načasovaný. Když jste startovali na hardech, nemohl to pro vás být dobrý závod,“ řekl Stella.

Podle Piastriho si McLaren zasloužil víc

Na rozdíl od McLarenu však dokázal zabrat Aston Martin, který získal dvanáct bodů a opět se dotáhl na svého soupeře v Poháru konstruktérů. Stáj ze Silverstone ztrácí jedenáct bodů, takže její šance jsou stále živé. V Abú Zabí si tak McLaren nebude moci dovolit chyby nebo jiná zaváhání.

„Mám pocit, že jsme si z dnešního závodu zasloužili odnést něco víc,“ řekl pro televizi Sky Oscar Piastri. „Tempo bylo velmi dobré a dokázal jsem pěkně postupovat vpřed. Načasování výjezdu bezpečnostního vozu nám velmi nepomohlo, stejně tak defekt. Škoda, protože v určitém okamžiku to s námi vypadalo velmi dobře.“

„Opravdu bych si přál, aby pravidla nevyžadovala nasazení dvou různých směsí, protože bych to v pohodě mohl zvládnout až do konce na tvrdých pneumatikách. Podle mě bychom se dokázali udržet na čtvrtém místě, takže je to škoda, ale dva body za desáté místo a nejrychlejší kolo jsou lepší než nic,“ říká Oscar.

„Ze závodu si určitě můžeme odnést nějaká pozitiva. I když nám osud nešel naproti, stále jsme měli velmi dobré tempo, což byla ve srovnání s kvalifikací příjemná změna, ačkoliv včera to byla spíše promarněná příležitost z naší strany, ne nedostatečná rychlost. V závodě jsme však byli lepší než jsme sami očekávali. Škoda, protože si myslím, že jsme si asi zasloužili víc. Oba Aston Martiny na bodech pro nás nejsou dobrou zprávou. Myslím si však, že v Abú Zabí budeme celkem rychlí,“ dodal Piastri.

Související zprávy