logo F1live.cz

Elkann je s Vasseurem spokojený: Přináší to, co nám dosud chybělo

John Elkann
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Ferrari bude v samém závěru sezóny 2023 útočit na obhajobu celkového druhého místa. Vloni dokázala Scuderia obsadit druhé místo v jezdeckém i konstruktérském šampionátu. I když šlo o nejlepší umístění za dlouhé roky, prezidentovi společnosti Johnovi Elkannovi to nestačilo a rozhodl se sáhnout po výměně šéfa.

Mattiu Binotta nahradil na začátku kalendářního roku 2023 Frédéric Vasseur. Pod jeho vedením čekal Ferrari pokles, ale ten možná jen těžko přičíst nově jmenovanému šéfovi. Kromě toho, Ferrari má ještě stále reálnou šanci obhájit ono druhé místo, na které Red Bull svým dominantním představením odsoudil všechen konkurenci.

Po traumatech let 2020 a 2021 si však prezident společnosti John Elkann myslí, že Ferrari je „stoprocentně na správné cestě“, jak uvedl ve svém prvním rozhovoru po více než roce pro britskou televizi BBC. Je zvláštní, že si pro svůj exkluzivní rozhovor nevybral některé z italských médií, v každém případě italsko-americký podnikatel vyjádřil neochvějnou podporu novému šéfovi svého týmu.

„Rozhodně přinesl pozitivní změnu, v kterou jsme doufali,“ prohlásil Elkann. „Mnoho neuvěřitelně talentovaných lidí chce pracovat ve Ferrari, což je dobrý signál.“ Nuže, je pravda, že Vasseur po svém příchodu zahájil náborový proces, ale jeho ovoce jsme zatím neviděli, jelikož jednotlivé týmy dávají do smluv svých elitních inženýrů dlouhodobé výpovědní lhůty.

Podle Elkanna je však nejdůležitější kultura. Ferrari se pod vedením Vasseura musí změnit. I když Scuderia dosáhla v letech 2021 a 2022 slušného pokroku, prezidentovi společnosti se stále nelíbilo, čeho byl svědkem. „Odpovědnost a také svižnost jsou jedny z nejdůležitějších determinantů úspěchů našich soupeřů,“ říká Elkann.

„I když jde o velké organizace, dokážou být svižnější a rychlejší. Fred měl tyto vlastnosti, jelikož celý svůj profesionální život pracoval v motoristickém sportu a byl velmi úspěšný v různých kategoriích, ale i ve Formuli 1 jako šéf menších týmů. Na jedné straně tedy přináší kulturu odpovědnosti, ale zároveň zná organizace, které jsou menší, efektivnější a svižnější. Přesně to nám ve srovnání s našimi silnějšími konkurenty chybělo,“ prohlásil rodák z New Yorku.

Příchod Vasseura vyvolal vzpomínky na jeho krajana a dobrého známého Jeana Todta, pod jehož vedením získalo Ferrari největší úspěchy. Od odchodu Stefana Domenicaliho si Scuderia procházela krizí a nedokázala obsadit největší kancelář v Maranellu tím správným lídrem. Fred je dalším mužem, který na sebe převzal odpovědnost a ujal se pravděpodobně nejnáročnější práce v celé Formuli 1.

„Pod vedením Jeana Todta jsme disponovali velmi jasně fungující organizací. Realita je taková, že jsme jedna společnost a jsme na to patřičně hrdí. Snažíme se tuto myšlenku dále rozvíjet, ale s tím souvisí i odpovědnost,“ říká Elkann.

„Když se ohlédnete zpět, tak nám taková kultura chyběla od dob Jeana Todta a Stefana Domenicaliho. Jednoduše nás opustila. Je rozdíl mezi odpovědností a obviňováním. Kultura obviňování odklání vaši vlastní odpovědnost. Není to o obviňování, ale o odpovědnosti. Toto byl obrovský kulturní rozdíl, který panoval v našem týmu,“ dodal Elkann.