logo F1live.cz

Sainzovi se v Abú Zabí vůbec nedaří: Neměli jsme žádné zázračné tempo

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Ferrari potřebovalo v Abú Zabí bezchybný víkend, ale už od pátku se vše postupně rozpadalo. Nehodu Carlose Sainze ve druhém volném tréninku korunovalo vypadnutí v první části kvalifikace. Ne že by Ferrari nemělo na postup, ale zase neudělalo všechno správně a výsledkem je velká komplikace v boji o celkové druhé místo Poháru konstruktérů.

I když naděje Ferrari následně oživilo předčasné vypadnutí Lewise Hamiltona a druhé místo Charlese Leclerca, stále to mohlo po sobotě vypadat mnohem lépe. Okolnosti se však sešly způsobem, který postavil Carlose Sainze do nezáviděníhodné situace. Jak sám řekl týmu do vysílačky, šestnácté místo ho nepřekvapilo.

„Na výjezdu z boxů jsme se ocitli ve velmi nepříjemné situaci. Byli jsme poslední auto ve frontě. Všichni přede mnou na to tlačili, aby vůbec stihli začít svá kola. K tomu jsem v prvním a druhém sektoru narazil na kluky, kteří právě dokončili své poslední pokusy,“ řekl Carlos Sainz po skončení kvalifikace pro televizi Sky.

„Nemyslím si, že mi všichni krásně uhnuli z cesty, ale určitě to byla naše chyba, když jsme opustili garáž příliš pozdě. Měl jsem problém s předním křídlem, což způsobilo určité zpoždění. Musíme se podívat, co jsme mohli udělat lépe. Celkově to však byl z naší strany náročný víkend a neměli jsme žádné zázračné tempo,“ uvedl Sainz.

Pro Ferrari je to velmi špatná zpráva hlavně před nedělním vyvrcholením boje o celkové druhé místo. I když ani Mercedes nemá za sebou vydařenou kvalifikaci, jde o další z řady nevyužitých příležitostí. „Určitě to bude těžké a není to ideální. Musíme se však soustředit na to, co můžeme zítra udělat, abychom získali slušné body pro tým,“ řekl Sainz.

I když Ferrari mohlo mít v tomto případě více štěstí, šéf stáje Frédéric Vasseur si nemyslí, že to bylo jen o tom. V současné Formuli 1 se platí i za drobné chyby a toto nebyl kryt kanálu plně pod kontrolou osudu. Přesto nic není ztraceno a Fred slibuje, že Ferrari připraví svému pilotovi agresivní strategii do nedělního závodu.

„Nemůžete všechno svalovat jen na štěstí nebo smůlu. Myslím si, že dnešní kvalifikace byla spíše o přípravném kole, provozu a skutečnosti, že Carlos se neocitl ve správný čas na správném místě. Kryt kanálu možná byl o štěstí, ale je pravda, že pole se stále více a více vyrovnává,“ řekl Vasseur pro Sky.

„Když jste před pěti lety udělali chybu, stále jste byli na třetím nebo čtvrtém místě, ale dnes skončíte devatenáctý. Viděli jste to i v případě Lewise nebo McLarenů minulý víkend, kdy vypadli v Q1. Pořadí se opravdu vyrovnává a musíte všechno poskládat dohromady. Stále však platí, že v závodě je možné vše a můžeme se dotáhnout. Auto je teď podle mě celkem konzistentní při dlouhých stitech. Budeme agresivní,“ slibuje šéf Ferrari.