logo F1live.cz

Ještě během mé kariéry si na trati změřím síly se ženou, prorokuje Gasly

Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Otázka, které čelí Formule 1 již několik desetiletí. Uvidíme ještě někdy v kokpitu ženu? Od Velké ceny Rakouska v roce 1976 a účasti Lelly Lombardiové jsme na startu závodů F1 neměli ženu. Divina Galicaová, Desiré Wilsonová a Giovanna Amatiová to zkoušely po ní, ale žádné se nepodařilo kvalifikovat do závodu. Formule 1 a FIA se zavázaly pomoci ženám v jejich snaze o postup do nejvyšší motoristické třídy a podle Pierra Gaslyho toto úsilí brzy přinese své ovoce.

Ženu na startovním roštu by si přál pravděpodobně každý z nás. Problém však je, že to málo dívek, které proniklo do chlapeckých juniorských sérií, tam zvlášť neohromilo. Je proto otázka, zda se najde žena, která v současných podmínkách projeví dostatečnou kvalitu, aby dokázala vyzvat své chlapecké vrstevníky.

Pilot Alpine Pierre Gasly však věří, že ještě on sám se během své kariéry postaví na startovní rošt se ženou. „Nepřekvapilo by mě to. Podle mě je to možné,“ řekl francouzský závodník.

„Celá organizace a také náš tým investují velké úsilí na podporu dívek v naší kategorii. Jsem si jistý, že pokud jedna žena opravdu ukáže, že má rychlost a talent na to, aby se zařadila mezi dvacet nejlepších jezdců na světě, určitě dostane příležitost,“ řekl pevně přesvědčený Gasly.

Na toto téma se před pár měsíci vyjádřil i Max Verstappen, který pochází z velké závodní rodiny. Oba jeho rodiče závodili a jejich syn po nich zdědil nemalý talent. Tím však prý disponuje i jeho sestra Victoria. Ta však nakonec zanevřela na závodní kariéru.

„Řekl bych, že v dětství měla možná stejný talent jako já. Netoužila však po tom tak moc. Měla to ráda, ale ne dost na to, aby o to bojovala, i když byla fit a připravená. Pokud si to přiznáte, je to podle mě v pořádku,“ řekl Max před pár měsíci v rozhovoru pro portál RaceFans.

„Můj otec se stejně soustředil hlavně na mě. Pokud to však opravdu chcete, jste ochotni bojovat a dokážete svého otce přesvědčit, aby si uvědomil, že po tom opravdu toužíte… jsem si stoprocentně jistý, že můj otec by do toho šel s ní až do konce. On to však takto necítil a ona to dostatečně nechtěla,“ řekl Verstappen.

Kvíz: Spoznáš jazdca podľa tímov, v ktorých pôsobil?

Počet otázok: 20
Máme pre teba pripravených 20 obrázkov. Na každom obrázku sú chronologicky zoradené logá tímov, v ktorých pôsobil istý jazdec. Tvojou úlohou je správne určiť jeho totožnosť. Držíme palce!
Spustiť kvíz