logo F1live.cz

Wolff byl reakcí FIA šokován: Mám hroší kůži, ale když jdou po mé rodině…

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Sezóna ani pořádně neskončila a Mezinárodní automobilová federace se nám postarala o pořádnou kontroverzi. Řídící orgán se nechal vyprovokovat nepodloženými zprávami v ne příliš renomovaných médiích a velmi nešikovnou komunikací zpochybnil čestnost Susie Wolffové a Tota Wolffa. Manželé se však nedali a hodlají jednat.

Mezinárodní automobilová federace šlápla do vosího hnízda, když potvrdila, že na základě zpráv v médiích prověřuje obvinění, která byla vznesena na adresu Wolffových. Následovala velká bouře. Do věci vstoupilo i devět konkurentů Mercedesu, kteří společným a jednoznačným stanoviskem potvrdili, že na žádné vynášení důvěrných informací neukazovali a nežádali od FIA žádný zásah.

Jestliže jsou tedy týmy spokojeny s prací Susie Wolffové a o žádných podezřeních z úniku informací nevědí, co tedy FIA vlastně prověřovala? Neměla by mít lepší informace než nějaký málo ověřený zdroj? Na internetu se toho každý den objeví dost na to, abychom se tím nemuseli zabývat.

Pod tlakem však federace reagovala dalším nešikovným prohlášením. Celou věc se pokusila zahrát do autu s tím, že po prověření předpisů FIA a F1 neprobíhá žádné vyšetřování úniku důvěrných informací. Toto prohlášení bez jakéhokoliv omluvy však Wolffovi nepřijali s pochopením a prohlásili, že proti Mezinárodní automobilové federaci podniknou právní kroky.

I když ve svém stanovisku uvádějí, že na veřejnosti věc nebudou komentovat, německý Bild, na který se již odvolalo několik zdrojů včetně portálu RacingNews365.com, zveřejnil rozhovor s Totem Wolffem, který zřejmě pochází z doby před několika dny. Rakušan se v něm dost ostře ohradil proti počínání federace.

„Po deseti letech ve funkci šéfa týmu jsem si už zvykl na různé věci, ale něco takového mě šokovalo,“ prohlásil rodák z Vídně. „Vůbec mi nedělá problém vstoupit do křížové palby. Za ty roky jsem si vypracoval hroší kůži a dokážu něco takového snést, ale když jdou po mé rodině, celá věc se tím dostává na úplně novou úroveň.“

„Úplně z ničeho vzniklo absurdní obvinění. Šlo o osobní útok, kterým byla překročena červená čára,“ prohlásil až výhružně Wolff. Zpochybnění čestnosti a profesionalismu jedince je něco, co se v tomto byznysu neodpouští a je v osobním zájmu obou zúčastněných, aby očistili svá jména s využitím všech prostředků.

„Susie a já jsme dostatečně profesionální na to, abychom dokázali oddělit práci a soukromí. Opravdu nerozumím, ve kterém bodě se naše práce navzájem překrývá,“ dodal Wolff, podle kterého jeho manželka jako šéfka dívčí série F1 Academy asi nepřinese domů mnoho užitečných informací o práci a činnosti devíti konkurenčních týmů.

Související zprávy